Linkovi

Vojska SAD povukla posljednje trupe iz Somalije


Arhiva - Pripadnik Vojske SAD na punktu, na neopoznatoj lokaciji u Somaliji, 10. juna 2020.
Arhiva - Pripadnik Vojske SAD na punktu, na neopoznatoj lokaciji u Somaliji, 10. juna 2020.

Prema američkoj komandi za Afriku, američka vojska je završila povlačenje trupa iz Somalije.

Portparol AFRICOM-a pukovnik Kristofer P. Karns potvrdio je za Somalijski servis Glasa Amerike da je premještanje trupa završeno prije roka predviđenog predsjedničkom direktivom od prošlog decembra kojom se nalaže uklanjanje trupa do sredine januara.

Broj američkog vojnog osoblja u Somaliji kretao se od 650 do 800 ljudi.

Američke trupe podržavale su i podučavale elitnu somalijsku jedinicu poznatu kao Danab "munja" brigada.

Karns je rekao da u Somaliji ostaje "vrlo ograničeno" američko prisustvo.

"Iz razloga zaštite snaga, neću ulaziti u uloge, odgovornosti, lokacije ili vrlo ograničeno preostalo američko prisustvo za zaštitu snaga i operativne razloge", rekao je.

"Predsjednička direktiva je izvršena", dodao je on.

Američki vojni zvaničnici ranije su rekli da će veći dio osoblja biti prekomponovan u regionu, ali Karns nije želio da pruži detaljan pregled mjesta u koje su američke snage premještene u Africi "zbog tekućih operacija".

AFRICOM je saopštio da je repozicioniranje završeno dva dana ranije, dok je još uvijek vršen pritisak na al-Šabab. Dan prije okončanja procesa, 13. januara, AFRICOM je izvijestio o trećem vazdušnom napadu na al-Šabab ove godine.

U udar u blizini Bulo Falaja u regionu zaliva ubijen je jedan član al-Šababa i uništen je kompleks, navodi AFRICOM.

SAD su se obavezale da će i dalje angažovati sa somalijskim snagama i održavati pritisak protiv al-Šababa.

Karns je rekao da se operacija nastavlja u "sljedećoj fazi periodičnog angažovanja sa somalijskim snagama bezbjednosti".

"Naš fokus ostaje i dalje fiksiran i fokusiran na al-Šabab", rekao je Karns. "Ne bi bilo pametno da nas testiraju“.

U nedjelju je militantna grupa al-Šabab napala konvoj somalijskih snaga u pratnji regionalnog guvernera i vojnih oficira u blizini sela Tihsile, oko 50 kilometara zapadno od Mogadišua.

Konvoj je bio na putu do aerodroma Balidogle, gdje je bilo smješteno mnoštvo američkog osoblja koje je obučavalo somalijske snage.

Nekoliko vojnika je ranjeno, prema somalijskim bezbjednosnim zvanočnicima koji nisu mogli da budu imenovani jer nisu ovlašteni da razgovaraju sa medijima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG