Linkovi

Vojnik SAD uhapšen zbog namjere da raznese spomenik žrtvama 11. septembra


Arhiva - Cvijeće ispred spomenika žrtvama terorističkog napada 11. septembra, u gradu New York.
Arhiva - Cvijeće ispred spomenika žrtvama terorističkog napada 11. septembra, u gradu New York.

Vojnik američke vojske uhapšen je i optužen za zavjeru sa ciljem miniranja spomenika 11. septembru u New Yorku i zavjeru za ubistvo američkih vojnika na Bliskom istoku.

Kol Džejms Bridžes (20), poznat i kao Kol Gonzales, uhapšen je u utorak u američkoj državi Džordžiji pod optužbom za pokušaj materijalne podrške terorističkoj grupi Islamska država i pokušaj ubistva drugog američkog vojnika, saopštila je kancelarija američkog državnog tužioca u Južnom disktriktu New Yorka u utorak.

Prema Sekretarijatu za pravosuđe, Bridžes je sprovodio "istraživanje i konzumiranje online propagande koja promoviše džihadiste i njihovu nasilnu ideologiju" 2019.

U oktobru 2020. počeo je da komunicira sa zaposlenim u FBI-u koji se predstavljao kao pristalica Islamske države (IS).

"Bridžis je izrazio svoju frustraciju američkom vojskom i želju da pomogne ISIS-u", kaže se u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe u kom je upotrebljena ta skraćenica za terorističku grupu Islamska država.

Sekretarijat je dodao da je Bridžes "pružao obuku i davao smjernice navodnim borcima ISIS-a koji su planirali napade, uključujući savjete o potencijalnim ciljevima u New Yorku, poput spomenika 11. septembru".

Takođe je dostavio dijelove priručnika za obuku američke vojske o taktikama borbe, tvrde savezni tužioci.

U decembru je Bridžes navodno službeniku FBI-a dao uputstva o tome kako Islamska država može napasti američke trupe na Bliskom istoku, uključujući kako da ojača kamp IS-a protiv napada američkih specijalnih snaga.

Ovog mjeseca, Bridžes je poslao zaposlenom u FBI "video u kom se u panciru nalazi ispred zastave koju često koriste borci ISIS-a i čini gest koji simbolizuje podršku ISIS-u", navodi se u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe.

Bridžes je bio stacioniran u utvrđenju Stevart u Džordžiji i bio je član 3. pješadijske divizije. U četvrtak bi trebalo da se pojavi na sudu u Džodžiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG