Linkovi

Vojni zvaničnici: Ruski napad na Bahmut bi mogao da oslabi


Ukrajinski vojnik priprema municiju blizu Bahmuta

Rusija je gađala dronovima i raketama ukrajinske gradove, dok je bitka za grad Bahmut u zatišju pred moguć žestoki otpor, kažu ukrajinski i britanski vojni eksperti.

Britanska vojna obavještajna služba procjenjuje da bi ruski napad na taj istočni grad uskoro mogao da oslabi, ali da nije skroz prošla opasnost od opsade tamošnjeg ukrajinskog garnizona. Ukrajinski Generalštab također procjenjuje da ruska ofanziva jenjava.

Ukrajinski predsjednik objavio je snimak kako uručuje medalje vojsci blizu linije fronta u Bahmutu, gradu čije je osvajanje postalo glavni cilj za Moskvu.

"Neprijatelj nastavlja da sprovodi ofanzivu uz velike ljudske žrtve, gubitak oružja i vojne opreme", saopštio je ukrajinski Generalštab u četvrtak.

Saopšteno je i da je u prethodnom danu stradalo 660 ruskih vojnika, da je uništeno 13 tenkova i jedan sistem PVO. Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

EU na putu da ubrza isporuku municije Ukrajini

Lideri EU bi u četvrtak mogli da odobre ubrzanu isporuku municije ukrajinskim snagama koje se bore protiv Rusije.

Plan od dvije milijarde dolara već su podržali ministri spoljnih poslova i odbrane EU. Predviđa se slanje municije iz postojećih zaliha i da zemlje EU da rade zajedno na novim isporukama.

Ukrajinski lideri rekli su zapadnim saveznicima da vojsci hitno treba više municije, posebno granata od 155 milimetara.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres trebalo bi da se pridruži liderima EU na sastanku za u četvrtak, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bi trebalo da se obrati putem video linka.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell napisao je na Twitteru da Rusija čini ratne zločine istovremeno podržavajući kineski plan za mir u Ukrajini.

Ruski predsjednik ​Vladimir Putin je u utorak pozdravio mirovni plan kineskog predsjednika Xi Jinpinga za okončanje rata u Ukrajini, iako on ne poziva na povlačenje ruskih trupa - što je uslov ukrajinskog predsjednika za pregovore.

SAD, glavni ukrajinski snabdijevač oružjem, odbacile su kineski mirovni plan, jer bi on ostavio Rusiji teritorije koje je okupirala u istočnom dijelu Ukrajine.

XS
SM
MD
LG