Linkovi

Vojni zvaničnici SAD pred ispitivanjem u Senatu o povlačenju iz Afganistana


Arhiva - Šef Združenog generalšaba Vojske SAD, general Majk Mili, na brifingu za novinare u Arlingtinu, Virdžinija, 18. avgusta 2021.
Arhiva - Šef Združenog generalšaba Vojske SAD, general Majk Mili, na brifingu za novinare u Arlingtinu, Virdžinija, 18. avgusta 2021.

Najviši američki vojni zvaničnici suočiće se u utorak s ispitivanjem o završetku rata u Afganistanu i haotičnim posljednjim sedmicama tokom povlačenja američkih snaga iz zemlje nakon 20 godina.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin, predsjedavajući Združenog generalštaba general Mark Mili i šef američke Centralne komande general Kenet Mekenzi trebalo bi da se pojave pred Odborom za oružane snage Senata radi saslušanja o završetku vojnih operacija u Afganistanu, kao i budući planovima vojske za borbu protiv terorizma.

Pentagon je branio operaciju povlačenja, koja je uključivala pokušaj evakuacije koji je izveo više od 120.000 ljudi iz Afganistana, pošto su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom.

U operaciji je bilo mnogo haotičnih dana na međunarodnom aerodromu u Kabulu, uključujući samoubilački napad u kojem je poginulo 13 pripadnika američke vojske i 169 Afganistanaca.

Zvaničnici će se vjerovatno suočiti sa pitanjima o planovima Bidenove administracije za povlačenje i odluci o okončanju američke misije u Afganistanu, kao i o specifičnim događajima iz tih posljednjih dana, poput vazdušnog napada u kojem je poginulo 10 civila.

Ostin, Mili i Mekenzi trebalo bi se ponovo pojaviti u srijedu pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma.

Neke informacije u ovom izveštaju potiču od agencija AP i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG