Linkovi

Vojni brodovi SAD prošli blizu ostrva koja Peking smatra svojima


Arhiva - Krstarica sa navođenim raketama USS Antietam viđena u patroli u oblasti odgovornosti Sedme flote, u podršci stabilnosti i bezbjednosti u Indo-azijsko-pacifičkoj oblasti. (Foto: Specijalista treće klase za komunikacije Mornarice SAD, Bredley J. Gee)
Arhiva - Krstarica sa navođenim raketama USS Antietam viđena u patroli u oblasti odgovornosti Sedme flote, u podršci stabilnosti i bezbjednosti u Indo-azijsko-pacifičkoj oblasti. (Foto: Specijalista treće klase za komunikacije Mornarice SAD, Bredley J. Gee)

Dva američka vojna broda prošla su blizu ostrva u Južnom kineskom moru na koje Kina polaže pravo u nedjelju, rekla su dva zvaničnika Reutersu, u potezu koji je izazvao osude Pekinga u trenutku kada predsjednik Donald Trump traži saradnju Kine po pitanju Sjeverne Koreje.

Operacija je najnoviji pokušaj da se kontrira onome što Washington vidi kao napore Pekinga da ograniči pravo plovidbe tim strategijskim vodama.

I dok je ova operacija bila planirana mjesecima unaprijed, a slične operacije postale rutina, ovaj događaj dolazi u posebno osjetljivo vrijeme i samo nekoliko dana nakon što je Pentagon povukao poziv Kini da učestvuje u velikim pomorskim vježbama koje predvodi SAD.

Zvaničnici SAD, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da su razarač sa navođenim raketama Higgins i krstarica sa navođenim raketama Antietam, došli na 12 nautičkih milja udaljenosti od Paracel ostrva, između niza ostrvaca, grebena i plićina oko kojih Kina ima teritorijalne sporove sa svojim susjedima.

Američka vojna plovila izvela su manervarske operacije u blizini Trija, Linkolna, Tritona i Vudi ostrva, u arhipelagu Paracelskih ostrva, rekao je jedan od zvaničnika.

"Sloboda plovidbe"

Kritičari operacije, poznate kao "sloboda plovidbe", rekli su da ona ima malo uticaja na kinesko ponašanje, ali značajnu simboliku.

Američka vojska ima dugotrajno stajalište da sprovodi svoje operacije širom svijeta, uključujući i teritorije saveznika, i da su one odvojene od političkih razmatranja.

Ostrvo Vudi, dio lanca Paracel ostrva
Ostrvo Vudi, dio lanca Paracel ostrva

Satelitske fotografije napravljene 12. maja pokazuju da je Kina, čini se, rasporedila mobilne rakete zemlja-vazduh i antibrotske krstareće rakete na ostrvu Vudi.

Ranije ovog mjeseca, kineske vazdušne snage spustile su bombardere na sporna ostrva i grebene u Južnom kineskom moru kao dio vojnih vježbi u regionu, izazivajući zabrinutost Vijetnama i Filipina.

"Rutina"

Američka vojska nije direktno komentarisala operaciju od nedjelje, već je saopštila da snage SAD operišu u regionu svakodnevno.

"Mi sprovodimo rutinsku i regularnu Operaciju sloboda plovidbe (FONOP), kao što smo to činili u prošlosti i ka što ćemo nastaviti da to radimo u budućnosti", saopštila je Pacifička flota.

Kinesko Ministarstvo odbrane izrazilo je ljutnju, rekavši da je poslalo brodove i avione da upozore ratne brodove SAD da odu i da ih obavijeste da su ušli u teritorijalne vode te države bez odobrenja.

Potez je "protivan kineskom i relevantnom međunarodnom zakonu, ozbiljno narušava kinesku suverenost i šteti strategijskom obostranom povjerenju dvije vojske", kaže se. U odvojenoj izjavi, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zahtijevalo je od SAD da obustave takve akcije.

"Kina će nastaviti da preduzima sve potrebne mjere na odbrani suvereniteta i bezbjednosti zemlje", dodaje se, bez daljneg elaboriranja.

Sporno more

Zvaničnici Pentagona dugo prigovaraju da Kina nije dovoljno iskrena po pitanju svoje ubrzane izgradnje vojske i korištenja Južnog kineskog mora kako bi se prikljupljali obavještajni podaci u regionu.

U martu, razarač Mornarice SAD sproveo je operaciju "slobodne plovidbe" u blizini Misčif grebena na prostoru ostrva Spratli.

Kineski zvaničnici optužili su Washington da gleda na njihovu zemlju na sumnjivač, "hladnoratovski" način.

Kina polaže pravo na Južno kinesko more, kojim godšnje bude brodovima prevezeno oko pet hiljada milijardi dolara vrijedne robe i oko kojeg se spore Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Sjedinjene Države kažu da bi voljele da vide više međunarodnog učešća u operacijama upražnjavanja slobodne plovidbe u Južnom kineskom moru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG