Linkovi

Vojna vježba Ukrajine i SAD u Crnom moru, Rusija se protivi


Godišnja vježba pod nazivom Sea Breeze održava se od 28. juna do 10. jula.
Godišnja vježba pod nazivom Sea Breeze održava se od 28. juna do 10. jula.

Ukrajina i Sjedinjene Američke Države započinju vojne vježbe u Crnom moru i na jugu Ukrajine, u koje će biti uključene 32 zemlje, uprkos ruskim pozivima na otkazivanje vježbe.

Godišnja vježba pod nazivom Sea Breeze održava se od 28. juna do 10. jula.

Sea Breeze 2021 slijedi nakon porasta tenzija između NATO-a i Moskve, koja je 23. juna rekla da je ispalila hice upozorenja blizu britanskog ratnog broda kako bi se povukao iz crnomorskih voda uz krimsku obalu, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Britanija je odbacila rusku verziju incidenta, navodeći da praktikuje slobodu plovidbe u ukrajinskim i međunarodnim vodama.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je prošle sedmice da je incident s britanskim razaračem pokazao da ruska "agresivna i provokativna politika" u Crnom moru i obližnjem Azovskom moru predstavlja "stalnu prijetnju Ukrajini i njenim saveznicima".

Kuleba je pozvao na veću saradnju na Crnom moru između NATO-a i Ukrajine, koja teži pridruživanju Alijansi.

Ruska ambasada u Washingtonu prošle sedmice je pozvala da se otkažu vježbe, a rusko ministarstvo odbrane reklo je da će reagovati ako bude bilo potrebno da štititi vlastitu nacionalnu sigurnost.

Ove godine Ukrajina i SAD zajednički organizuju vojnu vježbu koja uključuje operacije na moru, kopnu i vazduhu.

Rusija je izvršila aneksiju Krima 2014. godine te tvrdi da je ruski teritorij. Poluostrvo Krim je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG