Linkovi

SAD i Južna Koreja prikazale Sjeveru svoju vazdušnu moć


Američki avioni F-35B (naprijed) i južnokorejski avioni F-15K u vojnoj vježbi u Južnoj Koreji, 31. august 2017.
Američki avioni F-35B (naprijed) i južnokorejski avioni F-15K u vojnoj vježbi u Južnoj Koreji, 31. august 2017.

Sjedinjene Američke Države (SAD) izvele su let nekim od svojih najnaprednijih borbenih aviona u vježbama bombardovanja u četvrtak sa svojim saveznikom Južnom Korejom.

To je jasno upozorenje nakon što je Sjeverna Koreja izvela lansiranje balističke rakete srednjeg dometa dizajnirane da nose nuklearnu bombu, preko Japana, ranije ove nedelje, saopštila je vojska Južne Koreje.

Sjeverna Koreja ne podnosi takve demonstracije vojne moći SAD-a u svojoj blizini i vjerovtno će bijesno odgovoriti.

Dva američka supersonična bombardera B-1B i četiri za radare nevidljiva aviona F-35 u vježbi bojevom municijom na vojnom poligonu u istočnoj Južnoj Koreji, simulirali su precizne udare protiv sjevernokorejskih instalacija, izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane u Seulu.

Bombarderi B-1Bs su doletjeli iz američke vojne vazduhoplovne baze na Guamu, dok su F-35s stigli iz američke baze u Japanu, rekao je zvaničnik. On nije želio da mu se navodi ime, navodeći kao razlog pravila svoje službe.

Redovne godišnje vojne vježbe

Vježbe bombardera uslijedile su u okviru izvođenja redovne godišnje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje u kojima učestvuje na desetine hiljada vojnika.

Sjeverna Koreja osuđuje godišnje američko-južnokorejske ratne igre kao pripremu za invaziju i opisuje lansiranje rakete iznad Japana u utorak kao kontramjeru protiv vježbi. Washington i Seul suočili su se sa pozivima da odlože ili smanje ovogodišnje vježbe.

SAD često šalju borbene avione u Južnu Koreju, uglavnom u patrole, kada napetost naraste na Korejskom poluostrvu, koje je tehnički u ratnom stanju, pošto se Korejski rat 1950-1953 okončao primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Sjevernokorejske rakete

Sjeverna Koreja u utorak lansirala je raketu srednjeg dometa potencijalno nuklearno sposobnu, iznad sjevernog Japana i kasnije to nazvala "osmišljenom uvertirom" opkoljavanja Guama, teritorije SAD-a.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je da je lanisranje "razoktivanje odlučnuh kontramjera" protiv američko-južnokorejskih vojnih igara i pozvao svoju vojsku da izvede više probnih lansiranja balističkih raketa, ciljajući Tihi okean.

Sjeverna Koreja je održavala "vrući mir" po pitanju testiranja oružja ove godine otvoreno težeći izradi arsenala nuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa, sposobnih da dosegnu duboko u teritoriju SAD.

Eksperti kažu da Kim želi pravo nukelarno odvraćanje SAD-a, kako bi obezbijedio opstanak svoje vlade i vjerovatno očekuje da će time ojačati svoje pregovaračke pozicije kada se Sjeverna Koreja vrati razgovorima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG