Linkovi

Vojna vježba srpskih i američkih snaga u bazi Jug


Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja na jednoj od zajedničkih padobranskih vežbi u Srbiji - arhivska fotografija (Foto: Glas Amerike)
Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja na jednoj od zajedničkih padobranskih vežbi u Srbiji - arhivska fotografija (Foto: Glas Amerike)

Svečanom ceremonijom otvaranja u bazi "Jug" počela je međunarodna vježba "Obazrivi vuk 19", koja se održava od 13. do 24. maja, na kojoj učestvuje oko 200 oficira, podoficira i vojnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Rukovodilac vježbe, načelnik Odeljenja vojne policije Komande kopnene vojske pukovnik Miroljub Petronijević, na ceremoniji otvaranja, poželio je učesnicima uspješno izvođenje vježbe, koja se održava na poligonu "Borovac".

Multinacionalna vežba 'Obazrivi vuk' je po svom obimu i sadržaju, uz vežbu 'Platinasti vuk', jedna od najsloženijih vežbi na kojima se obučavaju jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama”, istakao je pukovnik Petronijević i dodao da se vežba "Obazrivi vuk" izvodi prvi put ove godine.

Prema njegovim riječima, specifičnost vježbe ogleda se u tome što se na njoj obučavaju pripadnici jedinica Vojne policije partnerskih zemalja, uz podršku drugih jedinica Vojske Srbije.

Cilj vježbe, pod nazivom “Multinacionalna ojačana četa Vojne policije u operaciji očuvanja mira”, jeste unaprijeđenje interoperabilnosti i međusobnog razumijevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Svečanom početku vježbe prisustvovali su komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Branislav Stevanović i zamenik komandanta 41. pešadijskog bataljona major Aleksandar Grujić.

Poslije ceremonije svečanog otvaranja vježbe, pripadnici vojne policije Vojske Srbije priredili su taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG