Linkovi

Vojna parada koju predlaže Trump mogla bi koštati 30 miliona dolara


Parada povodom inauguracije Donalda Trumpa
Parada povodom inauguracije Donalda Trumpa

Vojna parada koju je predložio Donald Trump mogla bi da košta američke poreske obveznike oko 30 miliona dolara, rekao je direktor kancelarije za budžet Bijele kuće Mick Mulvaney.

“Različiti troškovi se procjenjuju između 10 i 30 miliona dolara, u zavisnosti od veličine parade”, rekao je Mulvaney pred Odborom za budžet Predstavničkog doma Kongresa.

Administracija navodno razmatra mogućnost da parada bude održana na Dan veterana, 11. novembra.

Mulvaney je rekao da novac za ovaj događaj nije predviđen prijedlogom budžeta za 2019. jer je održavanje parade tek nedavno razmatrano. Ako bude odlučila da organizuje paradu, Trumpova administracija će morati da sarađuje sa Kongresom, rekao je Mulvaney.

Sekretar za odbranu Jim Mattis je ranije rekao da Pentagon i dalje razmatra održavanje parade, a predsjednik Trump je to predložio nakon što je vidio paradu u Parizu povodom Dana pada Bastilje.

Pojedini članovi Kongresa iz obje stranke se protive ovom prijedlogu. Republikanski senator Lindsey Graham​ rekao je da bi podržao paradu koja odaje počast vojnicima, ali da bi parada u “sovjetskom stilu” kojom se promoviše oružje bila “znak slabosti”.

Pojedini kongresmeni, koji se protive paradi, smatraju da bi novac namijenjen za to mogao bolje da se upotrebi – za pomoć veteranima sa invaliditetom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG