Linkovi

Nova odluka Ustavnog suda BiH, novo negodovanje u RS-u


Ustavni sud BiH donio odluku da se vojna imovina uknjiži na državu
Ustavni sud BiH donio odluku da se vojna imovina uknjiži na državu

Iz Republike Srpske (RS) danas stiže negodovanje na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH), ovaj put u vezi knjiženja vojne imovine na državu.

Odbivši apelaciju Pravobranilaštva RS, Ustavni sud BiH je potvrdio presudu Suda BiH kojom je Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove RS naloženo da izvrši uknjižbu prava vlasništva na BiH perspektivnu vojnu imovinu, tačnije objekat Veliki Žep u Han Pijesku.

Iz Ministarstva odbrane BiH je putem saopćenja poručeno: „Kako smo informirani, odluka je konačna i obavezujuća, a njeno provođenje će, u skladu sa zakonom, zahtijevati Pravobranilaštvo BiH, kao zakonski zastupnik Ministarstva odbrane BiH.”

Republička uprava je poručila da ne postoje uslovi za knjiženje ove vojne imovine na državu, rečeno je Novinskoj agenciji RS-a (Srna).

Objekat u Han Pijesku, površine oko 1.480 kvadratnim metara, jedan je od nekoliko desetina vojne imovine koju je potrebno sa entiteta uknjižiti na državu.

Knjiženje vojne imovine na državu je uslov Sjeverno-atlantskog saveza (NATO) za aktivaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO.

Lideri RS-a reagovali su na odluku Ustavnog suda BiH. Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, kako prenosi Srna, kaže da odluka za njega nimalo nije iznenađujuća, smatrajući da Ustavni sud BiH donosi „antiustavne i političke odluke”.

„Ne postoji zakon koji kaže da BiH ima imovinu, te prema tome ne postoji nijedan pravni osnov za knjiženje bilo koje lokacije ili objekta na BiH”, naveo je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović je kazala da je pitanje vojne imovine potrebno riješiti političkim dogovorom, a ne putem pravosuđa, prenosi Srna.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, u martu ove godine je rekao da se RS protivi registraciji vojne imovine kao državne imovine bez da se riješi pitanje ukupne državne imovine.

„Zbog toga je registracija na sudovima. Znači, nemate političku saglasnost. Jedini način kako se to pitanje može riješiti je sud i ti procesi traju. S obzirom kakvo je stanje kod nas, sudski procesi će potrajati godinama”, navodi on.

On je iznio i lični stav oko ulaska u NATO: „Zemlje u regionu bi trebale da uđu i nama bi to onda jako olakšalo tu definitivnu odluku.”

Po pitanju ulaska BiH u NATO, RS će pratiti ono što će uraditi Srbija, stav je većine političara iz RS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG