Linkovi

SAD: 70 godina izuzetnog rada Glasa Amerike


“Glas Amerike je i danas podjednako odan svojoj misiji koliko je bio i na početku, 1942. U dijelovima svijeta gde je glas slobode ugušen ili prigušen, vi ste stajali u prvim redovima borbe za slobodne medije. Ne rijetko, neki od vas su rizikovali živote, a drugi ih čak i žrtvovali.”

Glas Amerike ovih dana slavi i obilježava 70. godišnjicu emitiranja programa. Tim povodom uposlenicima naše medijske kuće, i bivšim i sadašnjim, stigle su brojne čestitke iz svih krajeva svijeta u kojima najviši zvaničnici brojnih zemalja, aktivisti, gledalatelji naših televizjskih emisija, slušatelji radijskih programa i čitatelji web-stranica, jednom riječju prijatelji Glasa Amerike, odaju priznanje, hrabre podržavaju naš rad.

Među čestitkama koje smo dobili bile su i poruke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame i državne tajnice Hillary Clinton.

U poruci gospodina Obame se ističe:

Predsjednik SAD Barack Obama
Predsjednik SAD Barack Obama


“Svima vama u Glasu Amerike – čestitke na 70 godina izuzetnog rada. Od prve emisije, emitirane tokom Drugog svetskog rata, pa sve do danas, Glas Amerike je glas slobode. Davno prije nego što smo počeli da govorimo o moći “javne diplomatije”, misija Glasa Amerike bila je pomoći Sjedinjenim Državama da komuniciraju sa svijetom, da pokažemo pravi karakter naše zemlje i predočimo ideale i slobode za koje se zalažemo.

Suočeni sa stranim vladama koje cenzurišu vijesti, vi ste emitirali i emitirate precizne i objektivne informacije i izvještaje. Suočeni sa režimima koji uskraćuju univerzalna prava, vi se zalažete za slobodu i demokratiju. Ponekad vaš rad nosi veliki rizik. I danas se sjećamo, sa ponosom, svih onih iz velike porodice Glasa Amerike koji su dali život za tu misiju.

Bilo da je riječ o porodicama zarobljenim iza gvozdene zavjese, ili studentima koji pokušavaju da se priključe na kompjuter iza elektronskih zavjesa, disidentima koje zlostavlja tajna policija ili mladima koji marširaju boreći se za dostojanstvo i mogućnosti koje zaslužuju, vi ste glas koji ih podsjeća da nisu sami i da postoji prostor, zvani Amerika, koji stoji uz sve njih.”


Iz poruke gospođe Clinton izdvajamo:

Državna tajnica SAD Hillary Clinton
Državna tajnica SAD Hillary Clinton


“Već 70 godina , Glas Amerike je pouzdani izvor vijesti milionima ljudi širom svijeta. Od svoga nastanka, Glas Amerike se stalno prilagođavao brzim promjenama u svijetu i od radija izrastao u dinamičnu multimedijalnu mrežu koja koristi svaki postojeći medij – od televizije do Twittera.

Glas Amerike je i danas podjednako odan svojoj misiji koliko je bio i na početku, 1942. U dijelovima svijeta gde je glas slobode ugušen ili prigušen, vi ste stajali u prvim redovima borbe za slobodne medije. Ne rijetko, neki od vas su rizikovali živote, a drugi ih čak i žrtvovali.

Ove godine izgubili smo dopisnika iz Pakistana Mukharama Han Attif koji je, uprkos brojnim prijetnjama da će biti ubijen, svojoj publici predano slao objektivne i tačne izveštaje iz tog dijela sveta. Obilježavajući 70. godišnjicu odajemo počast i njemu i drugim članovima porodice Glasa Amerike koje smo na tragičan način izgubili.”

XS
SM
MD
LG