Linkovi

Pakistan: Ubijen reporter Glasa Amerike


Mukarram Khan Aatif
Mukarram Khan Aatif

Reporter Glasa Amerike Mukarram Khan Aatif ubijen je u džamiji prilikom večernje molitve nedaleko od njegovog doma u Shabqadaru, gradu u sjeveroistočnom dijelu Pakistana. Prema informacijama lokalne policije dva napadača stigla pred džamiju, a jedan od njih ušao unutra i pucao Aatifu u glavu, te pobjegao.

Nakon teškog ranjavanja Mukarram Khan Aatif je prebačen u bolnicu u Peshawaru i kratko nakon toga podlegao.

Glasnogovornik Talibana saoštio je da su za ubistvo reportera Glasa Amerike, programa Deewa Radio, odgovorni pripadnici talibanskog pokreta sa tog područja. Militanti, teroristi i talibanski borci su i ranije prijetili Aatifu , zbog čega je sa porodicom morao presiliti u Shabqadar, oko 35 kilometara udaljen od Peshawara.

Unatoč brojnim prijetnjama Mukarram Khan Aatif je bez prekida izvještavao o dsvakodnevnim događanjima na sjeveroistoku Pakistana. Program Glasa Amerike za koji je izvještavao, Deewa Radio na paštu jeziku, nedavno i kao satelitiski televizijski program, je vodeći informativni program za to područje.

Organizacija „Novinari bez granica“ Pakistan je proglasila najopasnijom i najsmrtonosnijom zemljom po novinare dvije godine za redom.

XS
SM
MD
LG