Linkovi

Prijedlog budžeta Glasa Amerike za 2015. predvidja značajna smanjenja u programima Glasa Amerike


Odbor guvernera za američko emitiranje u inozemstvu (BBG) , tijelo američke vlade pod koje spada i Glas Amerike, je objavio detalje prijedloga budžeta za 2015. godinu, u kojem se previdja eliminacija programa na jezicima zemalja Balkana, a povećavaju fondovi za programe usmjerene Aziji i Africi.

BBG je zatražio od američkog Kongresa 721 milion dolara, što je manje od budžeta za ovu, 2014. godinu, koji iznosi 731 milion dolara. Zvaničnici ove vladine agencije kažu da im je cilj doprijeti do nove generacije publike putem medija koje slušatelji i gledatelji u svijetu sve više koriste.

Tako prijedlog budžeta za 2015. godinu prevdija video i digitalne inicijative okrenute ka mladima u Cambodži, Vijetnamu i Burmi. Kada je u pitanju Kina, BBG planira povećati korištenje društvenih mreža i programa koji se bore protiv cenzure na internetu. BBG takodjer planira uspostaviti novi stelitski TV kanal i proširiti FM radio u području Sahela, tj. sjeverno-centralne Afrike. Planira se otvaranje novog odjela na lingala jeziku, za slušatelje u Demokratskoj Republici Kongo. Takodjer će biti prošireni programa učenja engleskog jezika.

Prema prijedlogu budžeta eliminirani bi bili programi namijenjeni publici u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Redukcije su predvidjene i za programe na azerbejdžanskom, gruzijskom, persijskom i uzbečkom jeziku, a veliki rez se planira i u programu za Kubu. Uz to, bili bi zatvoreni biroi u Jerusalemu i u Houstonu.

Vršitelj dužnosti predsjednika sindikata koji predstavlja brojne uposlenike Glasa Amerike je izjavio da se takvim rezanjem u programima Glas Amerike povlači iz svoje povijesne misije koja je počela daleke 1942.

Prijedlog mora biti upućen na razmatranje američkom Kongresu, koji ga može odobriti ili odbiti, u potpunosti ili djelomično.
XS
SM
MD
LG