Linkovi

Vlasti SAD kritički prema Silikonskoj dolini


Facebook New Offices
Facebook New Offices

SAN FRANCISCO - Era Silikonske doline koja djeluje uglavnom bez vladinih propisa možda se bliži kraju.

Godine 2019. zakonodavci su na svjedočenju u Washingtonu "roštiljlali" tehnološke rukovoditelje, a savezni regulatorni organi izrekli su rekordne kazne tehnološkim firmama. Obećavaju akciju u narednoj godini o nizu pitanja: konkurencija, privatnost na mreži, šifriranje i pristrasnost.

Američke tehnološke kompanije poput Applea, Facebooka, Googlea i Amazona tvrde da rade na osiguravaju više federalnog nadzora.

„Kako su internet kompanije sazrijevale bez mnogo regulacija, pojavila su se neka pitanja koja pobuđuju pažnju“, rekla je Zoe Lofgren, demokrata koji zastupa Silicijsku dolinu od 1994. godine i koja je inicirala nacionalni nacrt zakona o privatnosti na mreži.

„Mislim da je dovoljno fer da se ispitaju kakva pravila trebaju biti postavljena u određenim elementima tehnološke ekonomije,“ rekla je.

FILE - Rep. Zoe Lofgren, D-Calif., is pictured during a committee hearing on Capitol Hill in Washington, July 24, 2019. Lofgren was the chief sponsor of a bill approved Oct. 23 to better protect the country's elections from foreign interference.
FILE - Rep. Zoe Lofgren, D-Calif., is pictured during a committee hearing on Capitol Hill in Washington, July 24, 2019. Lofgren was the chief sponsor of a bill approved Oct. 23 to better protect the country's elections from foreign interference.

Godinama je Washington bio očaran tehnološkom industrijom i njenim ikonama, kompanijama koje su podstakle ekonomski rast. Stvorili su nove alate za kampanje i pridobijanje glasača i uživali u ugodnoj poziciji.

Privatnost na mreži i podaci o korisnicima

Sada im prijete novčanim kaznama zbog narušavanja privatnosti korisnika ili gušenja konkurencije.

U 2019. Federalna komisija za trgovinu izrekla je rekordnu kaznu u iznosu od 5 milijardi USD protiv Facebooka zbog "obmanjivanja korisnika zbog njihove sposobnosti kontrole privatnosti njihovih osobnih podataka." Također je izrekla kaznu od 170 milijuna dolara Google-u zbog kršenja privatnosti djece na YouTubeu, koji je u posjedu ove kompanije.

Novi zakoni, poput onog koji Lofgren predlaže, mogli bi dati američkim korisnicima veću kontrolu nad njihovim mrežnim podacima i ograničiti sposobnost kompanija da prikupljaju korisničke podatke. Ti potezi mogu ograničiti sposobnost kompanije da prodaju reklame, što finansira besplatni internet.

FILE - Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives for a House Financial Services Committee hearing on Capitol Hill in Washington, Oct. 23, 2019.
FILE - Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives for a House Financial Services Committee hearing on Capitol Hill in Washington, Oct. 23, 2019.

Pritisak će vjerovatno rasti

I demokrati i republikanci kritiziraju „Big Tech“, kako se to sada naziva. A u narednoj godini pritisak će vjerovatno porasti.

„Kad god se riječ„ Big “postavi pred vašu industriju, to nije dobra stvar“, rekao je Carl Guardino, predsjednik i izvršni direktor Silicijske doline Leadership Group, koja predstavlja mnoge tehnološke firme u regiji. "To je sada" Big Tech ", a znate da se ne koristi kao izraz ljubavi."

Strani korisnici američkih tehnoloških proizvoda također bi mogli primijetiti promjene ako Washington ispuni prijetnje velikim kompanija poput Facebooka. Kako se izvještava, predsjednička kandidatkinja Elizabeth Warren priprema nacrt zakona kojim bi se pooštrila pravila te zemlje o antitrustu i konkurenciji.

Federalna komisija za trgovinu, kako se izvještava, pokušava zaustaviti Facebookovu daljnju integraciju Whatsappa i Instagrama, u slučaju da bi jednog dana došlo do potrebe za razbijanjem monopola na društvenim mrežama.

Čini se da se Washington probudio zbog opasnosti tehnoloških kompanija koje su postale vratari komunikacije i trgovine, izjavila je Sally Hubbard, direktorica provođenja strategije Instituta za otvorena tržišta, istraživačke skupine koja se fokusira na antitrustovska pitanja.

"Vuča se definitivno intenzivirala tokom prošle godine", rekla je ona. „Postoji sve veća svijest da ove kompanije nanose široku paletu štete, bilo da šteti našoj demokratiji, šteti inovacijama, šteti preduzetništvu. Oni takođe igraju igru i kontrolišu je."

Kina i 5G infrastruktura

U međuvremenu, raste zabrinutost zbog sve veće uloge Kine u naprednim globalnim komunikacijama i postavlja pitanje mogu li se autoritarnoj zemlji povjeriti korisnički podaci? Američka vlada upozorila je ostale zemlje da ne rade s kineskim telekomunikacijskim gigantom Huawei, koji prodaje opremu koja gradi nove 5G mreže širom svijeta.

Mnogo je u igri. S većinom od 7 milijardi ljudi na mreži, Washingtonska pravila za američku tehnološku industriju i njene globalne konkurente mogla bi odrediti budućnost komunikacija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG