Linkovi

Sinopharm javio Vladi FBiH da je potpisan ugovor o kupovini vakcina


Sinopharm vakcine
Sinopharm vakcine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od entiteta u BiH, službeno je obaviještena od kineskog proizvođača da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 Sinopharm vakcina.

To je u četvrtak, 1. jula, novinarima saopštio vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić nakon sjednice Vlade FBiH.

Saopšteno je i kako je kineska strana "javila da su završene administrativne procedure neophodne za nabavku Sinopharm vakcina“.

"To je prva direktna nabavka Vlade FBiH za proizvođačem", rekao je Skočibušić saopštivši da će javnost biti obaviještena i o drugom ugovoru sa jednim od domaćih veletrgovaca "kada to bude na dispoziciji".

Skočibušić nije precizirao datum isporuke kineskih vakcina, ali je rekao kako "vjerujemo da ćemo vrlo brzo započeti realizaciju samog ugovora" te da se hitno mora provesti procedura plaćanja.

Skočibušić je govorio i o najavljenoj donaciji vakcina Pfizer od Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH, 24. juna saopšteno je da je Vlada SAD donirala BiH 500.000 doza Pfizer vakcina protiv korona virusa.

Vakcine bi, prema najavi, trebale stići krajem jula. "U FBiH će doći 300.000 vakcina Pfizer iz SAD-a", rekao je Skočibušić.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez je naveo da je do sada BiH kroz COVAX i mehanizam Evropske unije(EU) nabavila 278.900 vakcina. Kroz donaciju je stiglo 210.000 vakcina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG