Linkovi

Vlada FBiH: Ukoliko Zavod ne potpiše ugovore za nabavku vakcina, tražićemo smjenu direktora


Vakcinacija zdravstvenih radnika u Sarajevu.
Vakcinacija zdravstvenih radnika u Sarajevu.

Ukoliko Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do ponedjeljka, 15. marta, u 10.00 časova ne potpiše ugovore sa dobavljačima za nabavku vakcina protiv korona virusa, Vlada FBiH tražiće smjenu direktora Zavoda Davora Pehara, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića, Zoran Blagojević.

Blagojević je za RSE objasnio da Zavod za javno zdravstvo FBiH još uvijek nije potpisao ugovore sa dobavljačima za nabavku vakcina protiv korona virusa, iako im je dostavljena sva dokumentacija, a sredstva doznačena.

„Zavod za javno zdravstvo FBiH je jedina institucija koja po zakonu može da potpiše za nabavku bilo kog lijeka. Da li je u pitanju Andol, ili su u pitanju vakcine, to je nebitno“, rekao je Blagojević, te dodao da je novac za 350.000 doza vakcine „Sputnik V“ u petak, 12. marta prebačen, te da se samo čeka potpis Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vlada FBiH, na sjednici u četvrtak 11. marta, donijela je odluku o nabavci 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19.

Blagojević je pojasnio da su kao dobavljači vakcina odabrane firme “Krajina grupa” i “MGM Kakanj”.

“Kompanija MGM Kakanj u ugovoru je navela da isporuku prvog kontingenta vakcina može realizovati u roku do tri dana nakon potpisivanja ugovora, dok je za firmu Krajina grupa rok tri do četiri sedmice. Sa naše strane sve je završeno, a Zavodu smo dali rok do ponedjeljka 15. marta“, rekao je u izjavi za RSE Blagojević.

Dodao je da je dobio informaciju da je Pehar u izolaciji, te da nije tokom dana odgovarao na pozive. Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH na pozive nije odgovorio ni redakciji RSE.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

U tu svrhu su FBiH i drugi bh. enitet Republika Srpska (RS), izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Kroz EU mehanizam Bosnu i Hercegovinu očekuje i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina.

FBiH dobila je u petak 12. marta, od Srbije još 5.000 doza vakcina protiv COVID-19, proizvođača AstraZeneca. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

Donirane vakcine iz Srbije su jedine vakcine koje su došle u FBiH. Dan ranije, u četvrtak, 11. marta, najavljena je kupovina 350.000 doza vakcina Sputnik V, kao i skori dolazak vakcina AstraZenece i Pfizera iz COVAX sistema.

Sa druge strane, entitet RS krenuo je sa masovnom vakcinacijom osoba starijih od 65 godina. Oni su do sada primili dva kontigenta Sputnik V vaccine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG