Linkovi

Američka vlada upozorava na prijetnje po bezbjednost izbora


Rano glasanje u Virginijii, 18. septembar 2020.
Rano glasanje u Virginijii, 18. septembar 2020.

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost u utorak je intenzivirao upozorenja na strane prijetnje po bezbjednost američkih izbora i potvrdio zabrinutost ostalih agencija u pogledu miješanja Rusije.

U dokumentu od 26 strana, pod nazivom "Procjena prijetnji po unutrašnju bezbjednost" sekretarijat navodi da je "Rusija vjerovatno primarni akter skrivenog uticaja i širenja dezinformacija na unutrašnjem planu".

Sekretarijat procijenjuje da je "glavni cilj Moskve da ojača svoj globalni status i uticaj slabljenjem Amerike - na unutrašnjem i međunarodnom planu - kroz pokušaje da podstakne podjele, oblikuje javno mnijenje i podrije povjerenje u zapadne demokratske institucije i procese".

U dokumentu Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost iznose se ocjene slične onima koje je iznio šef američke kontraobavještajne službe William Evanina, kada je riječ o riješenosti Rusije da podrije demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena.

"Rusija koristi mjere da poremeti izborni proces - između ostalog omalovažavanjem bivšeg potpredsjednika Bidena i onog što ona smatra anti-ruskim establišmentom - a u okviru širih napora da podijeli i destabilizuje Ameriku", navodi se u dokumentu.

Upozorava se i na moguće miješanje Kine i Irana u američke izbore, odnosno njihove napore da šire dezinformacije o COVID-19, a podsjeća se i na kinesku distribuciju lažnih testova na virus i zaštitne opreme.

U video poruci, postavljenoj na Youtubeu, Evanina, direktor FBI Christopher Wray​, direktor Agencije za cyber bezbjednost Chris Krebs i direktor Nacionalne agencije za bezbjednost Paul Nakasone​ potvrdili su da su njihove agencije u "visokom stanju opreza" zbog miješanja u izbore.

"Naš kolektivni napori da neutrališemo i razotkrijemo te aktivnosti su snažni, odlučni i bez presedana", naveo je Evanina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG