Linkovi

Vještačka inteligencija pravno ne može biti pronalazač, presudio britanski sud


Ilustracija
Ilustracija

Sistem vještačke inteligencije ne može biti registrovan kao pronalazač ili autor nekog patenta - presudio je britanski Vrhovni sud u odluci kojom se mašinama uskraćuje isti status kojeg imaju ljudi, prenosi AP.

Najviši britanski sud je zaključio da po zakonu "pronalazač mora biti osoba" da bi se prijavio za patent.

Ta odluka je kraj dugogodišnje pravne bitke američkog tehnologa Stephena Thalera da njegov AI, nazvan DABUS, bude u Velikoj Britaniji zaveden kao pronalazač - autor dva patenta.

Thaler tvrdi da je DABUS autonomno kreirao jedan kontejner za hranu i piće i jedan svjetlosni signal i da DABUS ima prava na njegove pronalaske. Sudovi u SAD i Evropskoj uniji odbili su slične zahtjeve Thalera.

Britanski Zavod za intelektualnu svojinu je Thalerovu prijavu odbacio 2019. godine, rekavši da nije u mogućnosti da zvanično registruje DABUS kao pronalazača jer to nije osoba. Pošto su niži sudovi stali na stranu Zavoda za patente, Thaler je podnio žalbu Vrhovnom sudu, gdje je sudsko vijeće jednoglasno takođe odbacilo slučaj.

Sudije su rekle da DABUS "nije ličnost, a kamoli fizičko lice i nije smislio nikakav relevantan izum".

Pravni stručnjaci kažu da taj slučaj pokazuje da britanski zakoni nisu pratili tehnologiju i da bi ih trebalo ažurirati s obzirom na nedavni zapanjujući napredak vještačke inteligencije, posebno generativnim sistemima vještačke inteligencije kao što je "OpenAI ChatGPT" koji može brzo da napravi nove pjesme, poeziju, kompjuterski kod.

"Kako sistemi vještačke inteligencije nastavljaju da napreduju u sofisticiranosti i sposobnostima, ne može se poreći njihova sposobnost da generišu nove i neočigledne proizvode i procese sa minimalnim ljudskim doprinosom, ili možda čak i bez njega", rekao je Nick White, pravni partner firme "Charles Russell Speechlis".

"Promjena je možda na pomolu, ali će najvjerovatnije doći iz politike, a ne od sudija", rekao je on.

XS
SM
MD
LG