Linkovi

Ima li razloga za strahovanje od članaka koje piše vještačka inteligencija?


Google radi na razvijanju alata kojima bi vještačka inteligencija mogla da piše novinske članke.

To budi zabrinutost brojnih stručnjaka, koji navode da takvi uređaji mogu da dovedu do širenja propagande ili ugroze bezbjednost izvora.

New York Times je objavio da Google testira proizvod pod radnim naslovom Genesis, koji koristi vještačku inteligenciju da piše novinske članke.

Genesis može da preuzme informacije, kao što su detalji o nekom događaju i da napiše vijest, prenosi Times.

Google je već predložio korištenje ovog programa Timesu i drugim kućama, kao što su Washington Post i News Corp, koja je vlasnik Wall Street Journala.

Lansiranje ChatGPT koji koristi vještačku inteligenciju, pokrenulo je debatu o tome kako će se AI uklopiti u svjetske tokove, ukjučujući medije. Vještačka inteligencija može da pomogne novinarima da brže istražuju tako što će da analiziraju podatke i da ih vade iz PDF dolumenata. Također, može pomoći novinarima da provjere podatke koje im daju izvori.

Veću zabrinutost budi mogućnost širenja propagande ili nepostojanje ljudskog osjećaja u izvještavaju. Taj strah postoji i nezavisno od Googleovog programa koji bi uključio AI u prikupljanje vijesti.

"Ako se pažljivo ne provjere tekstovi koje piše vještačka inteligencija, oni mogu dovesti do dezinformacija ili nedostatka informacija", kaže John Scott-Railton, koji se bavi izučavanjem dezinformacija u Citizen Lab u Torontu.

"Nekako je šteta da mjesta koja nisu najlakša za ulazak vještačke inteligencije i gdje plaćate sadržaj, budu mjesta gdje se mora paziti na dezinformacije i propagandu. Izbacivanje ljudi iz ovog procesa neće doprinijeti tome da se uoče dezinformacije", naveo je on za Glas Amerike.

Paul M. Barrett, zamjenik direktora na Njujorškom Stern univezitetu za biznis i ljudska prava, slaže se da vještačka inteligencija može samo da pojača širenje lažnih vijesti.

"Sad će biti lakše da se šire laži i dezinformacije. Količina neprovjerenog sadržaja će sada, mislim, samo rasti", rekao je on za Glas Amerike.

U pisanoj izjavi za Glas Amerike, predstavnik za odnose sa javnošću naveo je da je takva inicijativa u povoju.

"U saradnji sa kućama koje objavljuju vijesti, pogotovo manjim, u najranijim smo fazama istraživanja ideje o potencijalnom uključivanju AI kao pomoć novinarima u njihovom poslu", ukazano je u objavi.

"Naš je cilj da novinarima pružimo izbor da koriste nove tehnologije tako da pobošljaju njihov posao i produktivnost. Najkraće rečeno, ovi programi nemaju namjeru i ne mogu da zamijene ključnu ulogu novinara u izvještavanju, kreiranju sadržaja i provjeri činjenica za njihov rad", navodi portparol Googlea.

Posljedice po kredibilnost medija također se uzimaju u obzir kada je riječ o korištenju vještačke inteligencije. Već sada se mnogi mediji muče sa krizom kredibiliteta. Polovina Amerikanaca vjeruje da nacionalni mediji loše obavještavaju ili dezinformišu publiku, prema februarskom izvještaju Galupa i fondacije Knight.

"Zbunjuje me što uopšte neko misli da je je rješenje ovog problema, uvođenje u redakcije programa sa još manje kredibiliteta, koji još teže provjerava činjenice", navodi Scott-Railton, koji je nekada i bio saradnik programa Google Ideas.

Već ima izvještaja o tome da chatbotovi vještačke inteligencije proizvode odgovore koji su potpuno pogrešni ili izmišljeni. Istraživači AI ovu pojavu nazivaju "halucinacijom". Također, eksperti su zabrinuti oko bezbjednosnih rizika ukoliko bi vještačka inteligencija počela da piše vijesti. Anonimni izvori ni na primjer mogli da budu da meti, ako bi se njihov identitet otkrio.

"Svi koji koriste sisteme iza kojih je AI, moraju da budu svjesni informacija koje daju tim sistemima. Novinari bi morali da budu vrlo oprezni da identitet povjerljivih izvora ili informacije, ne odu u javnost", kaže Barrett

Scott-Railton misli da AI ima budućnost u mnogim industrijama, ali je važno da se sa time ne žuri, pogotovo ne u medijima.

"Ono što me plašije da će lekcija u ovom slučaju koštati nekoga teško zarađenog ugleda kao i tačnosti i informacija", naveo je on za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG