Linkovi

Vjerski pokret koji smatra da su uragani i potresi kazna 'bezbožnoj Americi' sve je utjecajniji u utrci za Bijelu kuću


Michelle Bachmann
Michelle Bachmann

Peter Wagner: "Ne želimo preuzeti vlast, ali želimo imati sto je moguce veći utjecaj, u okvirima vjerskog pluralizma."

Vjera je važan čimbenik na američkoj političkoj sceni. Međutim, pojavljivanje nekolicine pastora na nastupima trenutacno vodecih republikanskih predsjednickih kandidata izazvalo je kontroverzu.

Tisuce su se, prosli mjesec, okupile na stadionu u Houstonu, za molitveni dogadjaj. Skup je organizirao vodeci predsjednicki kandidat za nominaciju Republikanske stranke, guverner Texasa, Rick Perry. Prisutni su bili pastori iz evangeličkog pokreta New Apostolic Reformation. Njihov je cilj da i država odražava činjenicu da je – kako kažu – ‘Amerika krscanska zemlja’.

Republikanski predsjednicki kandidati Newt Gingrich, Sarah Palin i Michelle Bachmann povezani su s tim pokretom.

Cilj ovog fundamentalističkog protestantskog porketa je utjecati na sedam područja društva - upravu, vjeru, medije, obitelj, poslovanje, obrazovanje te umjetnost i zabavu. Peter Wagner, covjek koji je skovao termin New Apostolic Reformation, negira tvrdnju kritičara da se radi o 'stvaranju teokracije': "Ne želimo preuzeti vlast, ali želimo imati sto je moguce jači utjecaj, u sklopu vjerskog pluralizma."

Kriticari, medjutim, tvrde da je cilj Nove Apostolske Reformacije okoncati vjerski pluralizam. Čak i mnogi konzervativni evangelicki krscani smatraju NAR 'kultom'. Pastori pokreta cesto pobacaj i homoseksualnost navode kao uzroke prirodnih katastrofa.

Peter Wagner kaze da NAR vjeruje kako su drustveni problemi poput kriminala, siromastva i rasizma rezultat bezboznih utjecaja u društvu: "Mi smatramo da sotona tu ima svoje prste, donosi zlo u segmente drustva kao sto su gradovi, regije, zemlje."

Rachel Tabachnick, iz organizacije Talk to Action koja prati rad vjerske desnice, smatra da ova organizacija promice netoleranciju: "Oni tvrde da kad udju u neko podrucje i otjeraju demone, da to podrucje onda na neki nacin buja. Ako je, recimo, bila susa, padne kisa; da dolazi do poboljsanja ekonomske situacije, nestaje korupcija.. Takve stvari. Ono sto oni, u biti, propovjedaju to je da ako neki grad ima problema, ako nasa zemlja ima problema, to je zato sto imamo ljude kojima vladaju demoni."

Kriticari kazu da je NAR otvoreno anti-muslimanski. Catherine Bowler sa Sveučilišta Duke kaže da kritičari ovaj pokret tumace suvise doslovno: "Jezik im je prilicno metaforican – pretjerani borbeni, ratni govor, jezicno razmetanje vjerskih ratnika."

Novu smjelost i drskost ove evangeličke organizacije u americkoj politici, kaze Catherine Bowler, hrani njezin globalni doseg i snaga u Africi, Juznoj Americi i Aziji.

Ankete pokazuju da vecina Amerikanaca ne odobrava angaziranje crkve u politici. No, strucnjaci isticu da utjecaj ovog pokreta raste, a njegovo saroliko sljedbenistvo, u kojemu ima i crnaca i hispanika, moglo bi biti korisno bilo kojem kandidatu Republikanske stranke koji će – na izborima sljedeće godine – biti protivnik predsjedniku Obami.

XS
SM
MD
LG