Linkovi

Film “Higher Ground” - redateljski prvijenac glumice Vere Farmige


Vera Farmiga
Vera Farmiga

Farmiga navodi da film “Higher Ground” ustvari govori o traganju jedne žene za ljubavlju i poštenjem … pri čemu je njezina vjera samo jedan dio puta

Glumica Vera Farmiga - koja je bila nominirana za oskara 2010. za ulogu u filmu “Up In The Air” - iskušava se kao redateljica u novoj drami o jednoj pobožnoj ženi koja preispituje svoju vjeru.

Vjeronauk ima vrlo jak utjecaj na mladu Corinne. Od trenutka kad se ova djevojčica s jedne farme na američkom Srednjem Zapadu proglasi ‘spašenom’, njezina ju kršćanska vjera vodi u odlukama o braku i obitelji s dečkom s kojim hoda još od srednje škole. No, neke ju životne situacije navode da preispituje tu vjeru.

Vera Farmiga glumi odraslu Corinne, a i debitira kao redateljica filma “Higher Ground”. Svjesna je, kaže, da priča filma može izazvati prilično burne reakcije: "To je skliska tema, tema sumnje u vjeru. To je nešto sa čim se svatko, bez obzira koje je vjere ili duhovnog nasljeđa ili životne filozofije, u nekom trenutku svog života mora pozabaviti. Ta je tema za svakoga teška. A, za režiranje takve teme mora se imati određena doza introspekcije i provesti inventuru vlastitog duhovnog stanja. Kakav je moj koncept Boga? Što je moj koncept svetosti ili uspješne duše? Kako ću naći način da održim odnos sa svakim pojedinim likom filma, bez obzira sviđa li mi se ili ne? Mislim da je to prava lekcija u otvorenosti i prijemčivosti za tuđe ideje".

Farmiga kaže da joj je velik izazov predstavljalo uvjeravanje glumačke ekipe - u kojoj je i sama! - da ne kritizira likove i njihova opredjeljenja i odluke: "Ljudi dođu sa svojim vlastitim uspomenama, percepcijama, manama i iskustvima. Često, kako sam ustanovila, glumci su ljuti na svoje likove, pa ih interpretiraju na neuvjerljiv način ili karikirano".

Farmiga inzistira da film “Higher Ground” ustvari govori o traganju jedne žene za ljubavlju i poštenjem … pri čemu je njezina vjera samo jedan dio puta. To nije religiozni film, kaže ona, to je film koji u pozadini ima vjeru i zato i vjernici i oni koji ne vjeruju ni u jednog Boga mogu naći u filmu elemente koji su relevantni i za njihov život. Film je inspiriran memoarom Carolyn S. Briggs, iz 2002., “This Dark World.” Briggs je napisala i scenarij za film “Higher Ground.”

XS
SM
MD
LG