Linkovi

Vitamin D - ponekad zvan i sunčani vitamin - možda bi nas mogao zaštititi od srčanog infarkta


Vitamin D - ponekad zvan i sunčani vitamin - možda bi nas mogao zaštititi od srčanog infarkta
Vitamin D - ponekad zvan i sunčani vitamin - možda bi nas mogao zaštititi od srčanog infarkta

Bez dovoljne količine tog vitamina, prijete nam rahitis, osteoporoza i koštani prijelomi. Sad su znanstvenici ustanovili da je nedostatak vitamina D povezan i s povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih žila

Vitamin D je jedan od esencijalnih vitamina koji nam svima trebaju. Dobivamo ga kombinacijom prehrane i izloženosti sunčevom svjetlu. Bez dovoljne količine tog vitamina, prijete nam rahitis, osteoporoza i koštani prijelomi. Sad su znanstvenici ustanovili da je nedostatak vitamina D povezan i s povećanim rizikom za bolesti srca i krvnih žila.

J. Brent Muhlestein, kardiolog pri Medicinskom centru Intermountain, u Salt Lake Cityju, promatrao je razine vitamina D u skupini od 41 tisuće pacijenata koji su dolazili u centar zbog raznih zdravstvenih problema: "Otkrili smo značajnu povezanost između budućih srčanih napada, infarkta i smrti kod pacijenata čija je razina vitamina D bila niska u odnosu na one s normalnim krvnim nalazima za taj vitamin."

Oko dvije trećine pacijenata imalo je sniženu razinu vitamina D. Od njih, jedna je skupina uzimala vitaminski pripravak da bi povratila koncentraciju vitamina D na normalnu, dok druga nije.

Hrana bogata vitaminom D
Hrana bogata vitaminom D

Nakon godine dana, Muhlestein je ponovno proveo testiranja krvi kod obiju skupina: "Ustanovili smo da, premda su svi počeli s preniskom razinom, oni kod kojih se razina vitamina D vratila na normalnu imali su značajno manji broj srčanih problema."

Brojke su bile vrlo rječite: u skupini pacijenata koji su uzimali vitaminski pripravak i povratili razinu vitamina na normalnu, za oko 30 posto je bio smanjen rizik od srčanih bolesti. Dakle, kaže Muhlestein, vitamin D nije važan samo za zdravlje kostiju, dodajući da očekuje potvrdu takvih nalaza i u širokoj kliničkoj studiji. No, preporuča on, liječnici bi trebali svojim pacijentima, kod kojih je razina vitamina D snižena, preporučati uzimanje odgovarajućih vitaminskih pripravaka kako bi im smanjili rizik od srčanih bolesti.

Nalazi dr. Muhlesteina bili su predstavljeni prije nekoliko dana na godišnjem skupu Američke udruge kardiologa, u Atlanti.

XS
SM
MD
LG