Linkovi

Organizacija Vital Voices podstiče liderstvo žena širom svijeta


U mnogim zemljama ženama se poriču prava koja imaju muškarci, iako one sačinjavaju 51% svjetskog stanovništva
U mnogim zemljama ženama se poriču prava koja imaju muškarci, iako one sačinjavaju 51% svjetskog stanovništva

U mnogim dijelovima svijeta, žene su još uvijek predmet diskriminacije i moraju se boriti za osnovna ljudska prava.

Prava žena i dalje predstavljaju jedan od najvećih izazova u svijetu. U mnogim dijelovima svijeta, žene su još uvijek predmet diskriminacije i moraju se boriti za osnovna ljudska prava. Organizacija Vital Voices sa sjedištem u Sjedinjenim državama je globalna nevladina organizacija koja pruža podršku poslovnim ženama i ženama liderima širom svijeta. Organizacija je izrasla iz uspješne inicijative američke vlade Vital Voices Democracy Initiative koju je osnovala sadašnja državna tajnica Hillary Clinton.

Žene sačinjavaju 51% od ukupnog broja stanovnika u svijetu. Pa ipak, u mnogim zemljama njima se poriču prava koja imaju muškarci i one su primorane da se bore za neka od osnovnih prava. Jedna od organizacija koja radi na osnaživanju žena je Vital Voices Global partnership, koja ženama u svijetu omogućava poslovni i ekonomski razvoj. Ona je također dio međunarodne koalicije koja se bori protiv trgovine ljudima i nasilja nad ženama i djevojčicama. Alyse Nelson je izvršna direktorica organizacije.

Vital Voices radi na investiranju u žene kako bi poboljšali svijet u kojem živimo. Svijet počinje shvatati realnost da su žene izuzetna snaga za liderstvo i one vode na drugačiji način. One također imaju sposobnost da nađu zajedničke crte i da povežu ljude preko granica koje nas obično razdvajaju u društvu, kaže gospođa Nelson.

1997 godine, tadašnja prva dama Hillary Clinton i državna tajnica Madeleine Albright su uspostavile The Vital Voices Democracy Initiative kako bi promovirale napredovanja žena kao jedan od ciljeva američke vanjske politike. To je vodilo stvaranju organizacije Vital Voices Global Partnership u junu 2000-te kao neprofitne i nevladine organizacije. Melanne Verveer, koja je jedna od osnivača organizacije i trenutna ambasadorica za globalna ženska pitanja u administraciji predsjednika Obame, kaže da je po pitanju prava žena postignut napredak, ali da se još dosta toga mora uraditi.

Općenito vidimo više napretka kada je u pitanju pristup obrazovanju i zdravlju. Kada je u pitanju ekonomsko učešće, nije onako kako bi moglo biti. A političko učešće je, kako se čini, najveći izazov. Očigledno je da kada žene napreduju, svi napreduju. Nijedna zemlja ne može napredovati ako zanemari polovinu svog stanovništva, kaže Melanne Verveer.

Jedna od članica upravnog odbora organizacije Vital Voices je poznata modna kreatorka Diane von Furstenberg.

Vital Voices predstavlja sve ono u šta je vjerujem. Primjer u mom životu je moja majka, jer je tokom drugog svjetskog rata, kada joj je bilo 20 godina, bila ratni zatvorenik i bila je u Auschwitzu. Ona me je naučila da strah nije opcija, kaže Diane von Furstenberg.

Ona dodaje da snažno vjeruje u prava žena.

Nikada nisam srela ženu koja nije jaka, ona ne postoji. Ali žene to ponekad ne pokazuju, možda zbog muža, brata, vjere ili životnih uvjeta. Ili su ponekad jednostavno nesigurne i ne pokazuju svoju snagu. Ali kada se desi tragedija, snaga žene uvijek izlazi na vidjelo. Stoga je bolje da tu snagu iskažemo prije nego se desi tragedija, kaže Diane von Furstenberg.

Organizacija Vital Voices je do danas surađivala sa 12 hiljada žena u 144 zemlje širom svijeta, od BiH, preko Afganistana do Liberije. Te žene su se vratile u svoje zajednice kako bi trenirale i obučile još oko 500 hiljada žena i djevojčica.

Dosta smo postigli, ali još uvijek ima žena u svijetu čiji se glasovi ušutkavaju svaki dan, kaže Alyse Nelson.

Organizacija Vital Voices se prvobitno fokusirala na žene u bivšem Sovjetskom Savezu kako bi razvila njihove sposobnosti liderstva. Od tada, organizacija je uspostavila jako prisustvo u sjevernoj Irskoj, južnoj Americi, a danas i u cijelom svijetu.
Organizacija Vital Voices podstiče liderstvo žena širom svijeta
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00
XS
SM
MD
LG