Linkovi

Optužnica protiv Višnje Aćimović zbog ubistva 37 muškaraca 1992. godine


Sud BiH je do sada osudio četiri žene na ukupno 17 i po godina zatvora
Sud BiH je do sada osudio četiri žene na ukupno 17 i po godina zatvora

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je podiglo optužnicu protiv Višnje Aćimović zbog učešća u ubistvima 37 osoba na području Vlasenice.

Ona je optužena da je, zajedno sa još jednim vojnikom, učestvovala u ubistvima 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol 1992. godine.

Muškarci su prethodno dovezeni iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici.

„Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani”, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva kažu da je Aćimović, zvana Beba, državljanka BiH i Srbije. Balkanska istraživačka mreža (BIRN) navodi da je Aćimović nastanjena u Srbiji.

Do sada je Tužilaštvo BiH optužilo pet žena zbog ratnog zločina u BiH.

Sud BiH je četiri žene proglasio krivima za ubistva, prisiljavanje na seksualne odnose i druge vrste zlostavljanja i izrečeno im je ukupno 17 i po godina zatvora.

Sredinom ovog mjeseca Azra Bašić je negirala krivicu za zločine na području Odžaka.

Bašić, nekadašnja pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), se tereti je da je 1992. godine učestvovala u mučenju civila srpske nacionalnosti u Derventi. Na teret joj je stavljeno i ubistvo jednog civila. Tužilaštvo BiH će krivicu Bašić dokazivati iskazima 32 svjedoka i materijalnim dokazima.

Bosanskohercegovačko pravosuđe čeka na izručenje Elfete Veseli. Zbog sumnje da je ubila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti na području Zvornika u ljeto 1992. godine, Veseli je uhapšena u Švicarskoj. Postupak njenog izručenja je u toku.

XS
SM
MD
LG