Linkovi

Cirkus Visindi: Jedinstven spoj akrobatike i nauke


Učitelji i naučnici u Boulderu u Coloradu, odlučili su da iskoriste svoje vještine cirkuskih izvođača kako bi svojim učenicima pokazali da i nauka može biti zabavna.

Ako učenicima date izbor između odlaska u cirkus ili učenja nauke, vjerovatno je da će većina njih izabrati cirkus. Upravo zbog toga su neki učitelji i naučnici u Boulderu u Coloradu, odlučili da iskoriste svoje vještine cirkuskih izvođača kako bi svojim učenicima pokazali da i nauka može biti zabavna.

Tokom dana, Cassie Drew djecu podučava čitanju. Ali noću…ona je cirkuski akrobata. Po danu, Heather Passe i Blake Vanier su inžinjeri aerodinamike koji dizajniraju i grade satelite koji se šalju u svemir. Ali noću, oni su akrobate. Blake kaže da može držati Heather u određenoj poziciji zahvaljujući principima nauke koji se odnose na težište i masu.

Kada se Heather savije prema pozadi, ja to moram isto uraditi u istom obimu, kako bi centar težine držao iznad nogu, objašnjava Blake.

Ian Caldwell je učitelj matematike i profesionalni žongler. On kaže da nauka daje osjećaj čarolije cirkusu.

Cirkus je lijep, očaravajući, na vlastiti način. Ali gledati ga očima naučnika daje dodatnu dubinu, kaže Ian.

Kako bi podijelili svoju ljubav za nauku i cirkus, ovi prijatelji su osnovali cirkus Visindi. Visindi na islandskom jeziku znači nauka. A nauka je i tema njihovog cirkusa. Oni taj cirkus dovode u škole. Joe Ramas je iskoristio svoju specijalnost inžinjera aerodinamike kako bi dizajnirao svoju izvedbu koja pokazuje ugaoni momentum.

To izgleda magično jer se ne kreće na način na koji biste očekivali, kaže on.

Druge izvedbe pokazuju principe koji se još više tiču nauke, kao što su vazdušni pritisak i centrifugalna sila. Predstava cirkusa Visindi je za školu Cassie Drew bila pravi hit. U učionici, neki učenici još uvijek sanjaju o njoj. Neki žele biti klovnovi, a neki žele drugu karijeru. Caleb kaže da mu je cirkus Visindi bio zabavan način da proširi svoje znanje.

Znam o gravitacionim silama, gasovima i tečnostima, kaže on.

Članovi cirkusa Visindi prave nastavne programe kako bi i druge škole mogle spojiti cirkus i nauku u jednu zabavnu nastavnu mješavinu.
Cirkus Visindi: Jedinstven spoj akrobatike i nauke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
XS
SM
MD
LG