Linkovi

Više od petine Amerikanaca planira putovanje u inostranstvo


Turisti poziraju na jednoj od popularnih pješčanih plaža u meksičkom gradu Kankunu. (Foto: ELIZABETH RUIZ / AFP)
Turisti poziraju na jednoj od popularnih pješčanih plaža u meksičkom gradu Kankunu. (Foto: ELIZABETH RUIZ / AFP)

Više od petine Amerikanaca planira odmor u stranoj zemlji u bliskoj budućnosti, što je najveći procenat ikada zabilježen, iako je sveukupno povjerenje potrošača opalo zbog pogoršanja inflatornih očekivanja u augustu.

Podaci iz istraživanja organizacije "Conference Board" objavljeni u utorak otkrivaju da 21,8 posto Amerikanaca namjerava da posjeti stranu zemlju u narednih šest mjeseci, u odnosu na 17,7 odsto u junu.

Ova organizacija za ekonomska istraživanja je svakog drugog mjeseca od 1978. pitala domaćinstva o njihovim planovima za putovanja, u okviru ankete o Indeksu povjerenja potrošača.

Rezultati istraživanja pokazuju da ukupno oko 45,9 posto Amerikanaca planira odmor bilo koje vrste.

To je drugi najveći procenat u ovoj kategoriji otkako je pandemija koronavirusa desetkovala turističku industriju početkom 2020.

Porast broja Amerikanaca koji namjeravaju da putuju jedna je od glavnih odlika najnovijeg izvještaja koji je inače pokazao da postoji pad povjerenja potrošača u odnosu na juli kada je bio na dvogodišnjem vrhuncu.

Pad povjerenja je u velikoj mjeri izazvan povećanjem zabrinutosti zbog rasta cijena hrane i benzina, zbog čega su neki ekonomisti zaključili da bi potrošačka moć uskoro mogla da oslabi.

Izvještaj je također otkrio zabrinutost zbog situacije na tržištu rada, što je potkrijepljeno vladinim podacima koji pokazuju da je broj ljudi koji su napustili posao u julu najniži u skoro dvije i po godine.

To ukazuje da Amerikanci imaju sve manje povjerenja u tržište rada.

Ali potražnja za putovanjima ostala je neočekivano jaka, bez jasnih naznaka da jenjava. Dvadeset četiri posto Amerikanaca planira da putuje avionom u narednih šest mjeseci, pokazalo je istraživanje, što je drugi najveći rezultat od izbijanja pandemije u martu 2020.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG