Linkovi

Više od dva miliona Amerikanaca živi bez tekuće vode


Hidropaneli kompanije Source Global
Hidropaneli kompanije Source Global

Dok pristup čistoj pijaćoj vodi postaje sve teži u mnogim dijelovima svijeta, jedna kompanija koristi inovativnu tehnologiju da pomogne u rješavanju tog problema za ugrožene zajednice u Sjedinjenim Državama.

Bezbjedna pijaća voda je vitalni resurs, koji je nedostupan za svaku treću osobu širom svijeta, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

To uključuje više od dva miliona Amerikanaca koji žive bez tekuće vode. Nešto što neprofitna organizacija DigDeep pokušava da riješi.

"Indijanske porodice imaju 19 puta vjeću verovatnoću nego bijele porodice da nemaju tekuću vodu, a crna i latino domaćinstva imaju dvostruku vjerovatnoću", ističe direktorica DigDeepa, Julie Waechter.

Pripadnici plemena Navaho žive u najvećem indijanskom rezervatu u zemlji, koji se proteže širom saveznih država Jute, Arizone i Novog Meksika. Četrdeset odsto stanovništva ovdje nema tekuću vodu, što znači da ljudi često moraju da putuju do 100 kilometara, do grada i nazad da bi je nabavili.

Da bi pomogli u rješavanju nedostatka vode, kompanija Source Global postavila je hidropanele za prikupljanje pare iz vazduha i proizvodnju čiste pijaće vode za 500 domova.

Cody Friesen, direktor kompanije Source Global, objašnjava da hidropaneli njegove kompanije izgledaju skoro kao normalni solarni paneli osim što su malo deblji.

"Ono što rade je da koriste sunčevu svjetlost i vazduh da naprave savršenu pijaću vodu. Ako uzmemo jedan panel iz kutije i stavimo ga na zemlju, za 15 minuta, pola sata kasnije, biće to čaša vode", kaže on.

Svaka hidroploča je nezavisni vodovod. To je životno pitanje plemena Navaho, posebno za starije članove zajednice.

"Neki od njih su rekli da nikad u životu nisu pomislili da će imati pijaću vodu u cijevima u svojoj kući. Sada im je na dohvat ruke. Umesto da idemo u Volmart i kupimo vodu za piće. Za mene je blagoslov da vidim ovo", kaže jedan pripadnik plemena Navaho.

Waechter iz DigDeepa kaže da je za postizanje jednakosti u pristupu vodi u Sjedinjenim Državama potrebna odgovarajuća infrastruktura prilagođena potrebama svake zajednice.

"Stvarnost je da zemlje sa visokim prihodima imaju nevidljive krize sa vodom gdje se zajednice unutar njihovih granica koje nemaju tekuću vodu često ignorišu, a to jednostavno nije prihvatljivo", ističe ona.

S obzirom da klimatske promjene i starenje infrastrukture doprinose pritisku stanovništva na snabdevanje vodom, Waechter kaže da je ono što je potrebno sveobuhvatna, proaktivna pomoć svakoj zajednici koja nema bezbjednu pijaću vodu.

XS
SM
MD
LG