Linkovi

Više od 6.500 pištolja zaplijenjeno na američkim aerodromima u 2022.


Upozorenje putnicima na aerodromu u Orlandu da ne donose oružje na punktove za proveru. (Foto: AP/Ted Shaffrey)
Upozorenje putnicima na aerodromu u Orlandu da ne donose oružje na punktove za proveru. (Foto: AP/Ted Shaffrey)

Putnica iz Philadelphije koja je prošle godine putovala iz tog grada nije zaboravila da spakuje grickalice, lijekove i mobilni telefon. Međutim, zaboravila je da iz torbe izvadi napunjen pištolj kalibra 380 milimetara, koji se nalazio u crnoj futroli.

Upravo to oružje bilo je jedno od 6.542 pištolja koje je Uprava za bezbjednost saobraćaja (TSA) uočila tokom 2022. na aerodromskim kontrolnim punktovima širom Sjedinjenih Država.

Dnevna brojka - od njih oko 18 - najveća je od kada se kontroliše nošenje oružja na američkim aerodromima.

Također, ti podaci izazivaju zabrinutost u trenutku kada sve više američkih građana nosi naoružanje.

„Na našim kontrolnim punktovima postaje sve vidljivije ono što je očigledno u američkom društvu – a to je da sve više ljudi nosi vatreno oružje”, izjavio je David Pekoske, zvaničnik Uprave za bezbjednost saobraćaja (TSA).

Uz izuzetak tokom 2020. godine, kada je aviosaobraćaj trpio zbog pandemije kovida – broj pronađenog oružja kod putnika povećavao se svake godine od 2010.

Stručnjaci odbacuju mogućnost da se radi o potencijalnim otmičarima aviona – svi građani kod kojih je nađeno oružje tvrde da su ga zaboravili u prtljagu.

Međutim, eksperti upozoravaju da samo jedan pištolj u pogrešnim rukama predstavlja veliku opasnost u avionu ili pak na kontrolnom punktu.

Naoružanje je pronalaženo kod putnika na području od Burbanka u Californiji do Bangora u državi Maine. Prema riječima zvaničnika TSA Dsvida Pekoskeja, riječ je o sve učestalijoj pojavi.

Oružje se najčešće pronalazi na većim aerodromima u područjima gdje su propisi u vezi sa nošenjem oružja liberalniji. Među deset gradova na takvoj listi su Dallas, Austin i Houston u Texasu, tri aerodroma na Floridi, kao i Tennessee, Atlanta, Phoenix i Denver.

Pekoske nije mogao sa sigurnošću da kaže da li je zaboravnost uvek istinit izgovor ili je reakcija na činjenicu da je oružje pronađeno kod putnika. Kako kaže, bez obzira na to, riječ je o problenu kome je potrebno stati na kraj.

Ukoliko se osoblju TSA djeluje da je uočilo oružje na rentgenskom uređaju zaustave traku kako bi putnička torba ostala u mašini i ostala nedostupna putniku. Zatim pozivaju lokalnu policiju.

Posljedice sa kojima bi se vlasnik mogao suočiti zavise od lokalnih i državnih zakona. Putnik može biti priveden i oružje oduzeto. Međutim, može im biti dozoljeno da pištolj jednostavno predaju osobi koja ih, eventualno, prati na put i nastave na svoj let.

Također, oružje koje ne sadrži metke može biti stavljeno u prtljag koji putnik ne unosi u kabinu, već se šalje do destinacije, pod uslovom da se pridržavaju propisane procedure.

Primjera radi, putnici sa početka priče zaplijenjen je pištolj i novčano je kažnjena.

To su u najvećoj meri federalne kazne za putnike koji sa oružjem u prtljagu stignu do kontrolnog punkta. U 2022. maksimalna kazna iznosila je 14.950 dolara. Također, propisano je i da kažnjeni putnici izgube povlašteni status prilikom provera na aerodromu u trajanju od pet godina – ukoliko su ga imali.

Ukoliko, sa druge strane, nadležni utvrde da je putnik namjeravao da pronese pištolj u, kako se naziva, sterilno područje aerodrome – to se tretira kao federalni prekršaj.

Aerodromski zvaničnici vjeruju da na djelu hvataju veliku većinu putnika sa neprijavljenim ili oružjem zaboravljenim u prtljagu.

Međutim, sa 730 miliona putnika, koliko ih je u 2022. registrovano u aerodromskom saobraćaju i mali procenat koji bi prošao neopaženo je zabrinjavajući.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG