Linkovi

Više od 150 djece umrlo u epidemiji malih boginja u Zimbabveu


Arhiv - Žene drže djecu u redu za imunizaciju protiv malih boginja, morbila, u Mbvuku, Zimbabve, u predgrađu glavnog grada Hararea.
Arhiv - Žene drže djecu u redu za imunizaciju protiv malih boginja, morbila, u Mbvuku, Zimbabve, u predgrađu glavnog grada Hararea.

U epidemiji malih boginja u Zimbabveu umrlo je najmanje 157 djece, a prijavljeno je više od 2.000 infekcija širom zemlje, saopštila je vlada u utorak.

Broj slučajeva je brzo rastao u toj južnoafričkoj državi otkako su vlasti saopštile da je prva infekcija zabilježena ranije ovog mjeseca, a prijavljeni smrtni slučajevi su se skoro udvostručili za manje od nedjelju dana.

"Od 15. augusta, kumulativni brojevi širom zemlje porasli su na 2.056 slučajeva i 157 smrtnih slučajeva", rekla je ministrica informisanja Monika Mutsvangva, na brifingu za novinare poslije nedjeljnog sastanka vlade.

Mutsvangva je rekla da će vlada intenzivirati vakcinaciju i pozvala se na specijalne zakone koji joj dozvoljavaju da povlači novac iz nacionalnog fonda za nesreće "kako bi se suočila sa vanrednim situacijama".

Ona je rekla da vlada treba da se angažuje sa tradicionalnim i vjerskim vođama kako bi pridobila njihovu podršku za kampanju vakcinacije, dodajući da većina preminulih nije vakcinisana.

Ministarstvo zdravlja je ranije za izbijanje epidemije okrivilo okupljanja crkvenih sekti.

Virus morbila uglavnom napada djecu i ostavlja najteže komplikacije uključujući slijepilo, otok mozga, dijareju i teške respiratorne infekcije.

Simptomi su crveni osip koji se prvo pojavljuje na licu i širi se na ostatak tijela. Nekada veoma česta, sada se može spriječiti vakcinom.

U aprilu je Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da se Afrika suočava sa eksplozijom bolesti koje se mogu spriječiti zbog kašnjenja u vakcinaciji djece, pri čemu se broj oboljelih od morbila povećao 400 odsto.

XS
SM
MD
LG