Linkovi

Više od 150 članova Islamske države iz Sirije predato Iraku


A truck carries men identified as Islamic State group fighters who surrendered to Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF) as they are transported out of IS's last holdout of Baghuz, Syria, Feb. 20, 2019.
A truck carries men identified as Islamic State group fighters who surrendered to Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF) as they are transported out of IS's last holdout of Baghuz, Syria, Feb. 20, 2019.

Proameričke sirijske snage (SDF) predvođene Kurdima predale su Iraku više od 150 iračkih članova ekstremističke “Islamske države”, u prvoj grupnoj isporuci poslije koje će uslijediti još nekoliko, rekao je danas irački bezbjednosni zvaničnik.

Prema dogovoru sa vlastima u Bagdadu, biće izručeno 502 militanta porijeklom iz Iraka.

On je rekao da su ekstermisti Islamske države predati iračkoj strani kasno sinoć i da se sada nalaze na "sigurnom mjestu" gdje se ispituju.

SDF drži oko 800 stranih islamističkih boraca i oko dvije hiljade članova njihovih porodica u zatvorima na sjeveru Sirije, uglavnom Iračana i Evropljana.

SDF i predsjednik SAD Donald Trump zatražili su od ovih zemalja da prime natrag svoje državljane. Sirijske opozicione snage ističu da nemaju mogućnosti da drže zarobljene strane borce u zemlji, ali malo ko od prozvanih država želi da ih prihvati.

Irački premijer Abduh Mahdi je izjavio početkom mjeseca da će prihvatiti sve militante IDIL-a koji potiču iz njegove zemlje, kao i nekoliko hiljada članova njihovih porodica.

Radi se o najvećem prebacivanju zarobljenih ekstremista iz Sirije do sada. Takvo prebacivanje predstavlja veliki problem za Evropljane i druge zemlje čiji su državljani zarobljeni kao strani borci u Siriji.

Ova ekstremistička grupacija još predstavlja pretnju u Iraku i pojedini zapadni zvaničnici smatraju da se njen lider Abu Bakr al-Bagdadi tamo krije.

Malo ko vjeruje da će nakon proterivanja islamista iz Sirije nestati i prijetnja od njih, jer još uvuhek mogu da izvedu napade ili ih inspirišu preko “spavača”, prenosi AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG