Linkovi

Više od 100 miliona Amerikanaca ugroženo zbog dima od kanadskih požara


Pittsburgh u magli zbog požara u Kanadi. (Foto: REUTERS/Quinn Glabicki)
Pittsburgh u magli zbog požara u Kanadi. (Foto: REUTERS/Quinn Glabicki)

Gotovo trećina Amerikanaca živi u oblastima u kojima je u četvrtak loš kvalitet vazduha, dok dim od požara u Kanadi prekriva srednji zapad i istok SAD i izaziva nezdrave, i u nekim mjestima, opasne uslove.

Upozorenja na loš kvalitet vazduha su na snazi za velike djelove Amerike, od Wisconsina i sjevernog Illinoisa do Michigana, New Yorka i istočne obale, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Od više od 100 miliona Amerikanaca zatraženo je da ograniče aktivnosti na otvorenom i da nose masku ako pate od plućnih ili respiratornih bolesti. Djeci i starijima se savjetuje da smanje ili izbjegavaju veće aktivnosti.

Washington u magli uoči zore. (Foto: AP/J. David Ake)
Washington u magli uoči zore. (Foto: AP/J. David Ake)

U velikim američkim gradovima kao što su New York, Chicago i Philadephia i u prijestolnici Washington ponovo se vidi izmaglica, i osjeća se miris dima.

"Preduzimajte mjere predostrožnosti u četvrtak. Ako imate zdravstvene probleme, uključujući respiratorne kao što je astma, provodite manje vremena napolje", tvitovao je gradonačlenik New Yorka Eric Adams.

Chicago je u četvrtak ujutro, treći dan zaredom, bio u izmaglici. Kvalitet vazduha u trećem po veličini američkom gradu bio je nezdrav i najgori od bilo kojeg velikog grada na planeti, prema podacima websitea a koji prati zagađenje "IQAir.com".

"Kvalitet vazduha u Chicagu je užasan, zbog njega imam užasnu migrenu. Danas sam bolje zbog prečišćivača vazduha", napisao je jedan korisnik Twittera.

Upozorenja na loš kvalitet vazduha izdata su zbog dima od šumskih požara koji gore u Kanadi, suočenoj sa najgorom sezonom požara u istoriji.

Već je izgorjelo područje od 8 miliona hektara. U srijedu je gorjelo 477 požara, od kojih polovina još nije pod kontrolom, od Pacifika do obala Atlantskog okeana.

Dok se srednji zapad i istok Amerike suočava sa zagađenjem, na jugu je talas vrućina za koji se očekuje da će trajati do vikenda.

U nekim mjestima je osjećaj kao da je 46 stepeni Celzijusa - zbog kombinacije visokih temperatura i vlažnosti vazduha. Stanovnicima je savjetovano da ne izlaze iz rashlađenih prostorija i da piju puno tečnosti.

Loše vremenske prilike cijelog ljeta u Americi

Meteorolozi najavljuju da je jedina pauza od smrada dima koja se može očekivati, dolazak vreline i vlage sa juga, koja je već odnijela živote.

Onda će sa sjevera ponovo na istok i srednji zapad stići dim. Sve je to jer trenutno u Kanadi gori 490 požara, od kojih 235 još nije pod kontrolom.

Toplo i suho vrijeme u Kanadi, nizak vazdušni pritisak, a i situacija i kojoj sjeverni vetar donosi dim, a južni vrelinu, doveli su do situacije koju je šef meteorološkog centraa Greg Carbin opisao riječima: "Dim ili vrućina, izaberi svoj otrov. Vremenke prilike neće biti prijatne."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG