Linkovi

Višak tehnologije odvlači pažnju vozačima


Istraživanje pokazalo vozači zbog table sa mnogim funkcijama skretali pogled s puta i skidali ruke sa volana. (Ilustrativna fotografija)
Istraživanje pokazalo vozači zbog table sa mnogim funkcijama skretali pogled s puta i skidali ruke sa volana. (Ilustrativna fotografija)

Proizvođači automobila hvale se novim tehnologijama – senzorima koji upozoravaju na mrtvi ugao i pomoćnim kamerama koje upozoravaju vozače na druge automobile.

Sve to da bi vožnja bila bezbjednija. Međutim, aktivisti koji brinu o bezbjednosti na putevima kažu da ekspanzija tehnologije možda radi protiv toga.

Možete da promijenite radio stanicu, da provjerite mail ili da pronađete najbližu benzinsku pumpu. Novi automobili dolaze sa ugrađenom tehnologijom koja ljudima omogućava pristup društvenim mrežama, mapama i porukama. Ali Jake Nelson iz Američke automobilske asocijacije upozorava – baš to mnogim vozačima odvlači pažnju.

„Ove tehnologije su sve složenije i omogućavaju vozačima da rade ono što ranije nisu mogli”, kaže on.

Potenciometri na starim kontrolnim tablama zamijenjeni su sa 50 multifunkcionalnih dugmića na volanu i kontrolnoj tabli. Tokom testiranja ovogodišnjih modela automobila i lakših kamiona, koje je sprovela Američka automobilska asocijacija, pokazalo se da su vozači zbog nove table sa mnogim funkcijama, skretali pogled s puta i skidali ruke sa volana.

A vozači koji na samo dvije sekunde skrenu pogled s puta, udvostručuju rizik od saobraćajne nezgode. Proizvođači nastavljaju da u automobile ugrađuju ekrane na dodir, komande na glas i virtuelne ekrane u koje vozači gledaju, ali sve te sprave se ne moraju koristiti tokom vožnje.

„To što vam tehnologija omogućava da radite više stvari istovremeno dok vozite, ne znači da to treba i da iskoristite”, kaže Nelson.

Ruke na volan, oči na put – i to je najbolji način da ostanete bezbjedni u vožnji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG