Linkovi

Inovativna tehnika omogućava naučnicima da vide virus u procesu inficiranja ćelije


Istražitelji proučavaju na koji način virusi djeluju i kako napadaju žive ćelije u svemu, od bakterija do ljudskih organa.

Dok se ljudi širom svijeta bore sa bolestima koje uzrokuju virusi, među kojima je i ovogodišnji virus gripe, istražitelji i dalje proučavaju na koji način virusi djeluju i kako napadaju žive ćelije u svemu, od bakterija do ljudskih organa. Istražitelji na univerzitetu u Texasu su nedavno radili na jednoj inovativnoj tehnici koja im je omogućila da vide virus u procesu inficiranja ćelije.

Na medicinskom odjelu univerziteta u Texasu u Houstonu, Jun Liu, uz pomoć jakog mikroskopa, proučava e-coli bakteriju i mali virus T-7 koji je napada. Liu kaže da su naučnici do sada samo nagađali na koji je način virus prenosio svoj genetski materijal na ćelije, jer se to sve dešavalo trenutačno.

Prije nego virus ubrizga genetski materijal, nema kanala za to. Nakon što ga ubrizga, kanal već nestaje, tako da naučnici nikada nisu imali priliku vidjeti taj proces, kaže patolog Jun Liu.

Ali u zajedničkoj studiji sa ostalim kolegama na univerzitetu u Teksasu, Liu se koristio elektronskim mikroskopom kako bi ispitao brzo zamrznut rastvor pun bakterija i virusa.

Kada to zamrznete, to je kao da uslikate neku prelaznu fazu. To je jedan od ključnih elemenata ove studije, jer smo uhvatili prelaznu fazu koju nikada niko prije nije vidio, objašnjava Jun Liu.

Ova sofisticirana tehnologija je primjenjena na određeni virus u studiji, ali su istražitelji pronašli da bi mogla biti korisna i u proučavanju drugih virusa u budućnosti, virusa koji uzrokuju mnoge bolesti, kao što su influenza ili AIDS. Tome se barem nada jedan od sudionika studije Ian Molineux, profesor biologije na univerzitetu u Texasu u Austinu, koji je pripremio uzorke virusa korištenih u studiji.

Ako bi mogli pronaći način da blokiramo bilo koji od višestrukih koraka ka konačnom ubrizgavanju genetičkog materijala, mogli bi imati potencijal pronalaženja dodatnih anti-viralnih lijekova, kaže gospodin Molineux.

Ova animacija, koju je za magazin Nauka produciralo Američko udruženje za napredovanje nauke, pokazuje na koji način virus, da tako kažemo, hoda po površini ćelije.

U jednom trenutku prestane hodati, spusti svoje noge i prihvati se na površinu ćelije, i tada započinje infekcija, objašnjava biolog Ian Molineux.

On dodaje da se zajednički napor sa gospodinom Liuom isplatio, jer je svaki član tima doprinijeo sa vlastitim stručnim znanjem.

Imamo jaku suradnju. Sada istražujemo i druge viruse, kaže gospodin Molineux.

On dodaje da svaki napredak u shvatanju na koji način virusi funkcioniraju istražitelje donosi korak bliže ka pronalaženju načina kako da se oni poraze, i na taj način sačuvaju životi.

Novo istraživanje virusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
XS
SM
MD
LG