Linkovi

Virus dječje paralize pronađen u kanalizaciji u državi New York, proglašena vanredna situacija


Guvernerka države New York Kathy Hochul proglasila je vanrednu situaciju nakon što su uzorci virusa dječje paralize pronađeni u otpadnim vodama u tri okruga nadomak grada New Yorka.

Prije mjesec dana, dječja paraliza je dijagnostikovana kod jednog odraslog pacijenta iz okruga Rockland sjeverno od New Yorka. To je bio prvi potvrđeni slučaj dječje paralize u Sjedinjenim Državama u skoro deset godina.

Deklaracija guvernerke znači da se povećava broj zdravstvenih radnika ovlaštenih za davanje vakcine protiv dječje paralize, i uvode druge mjere da se poveća vakcinacija. Vanredna situacija ostaje na snazi do 9. oktobra.

Virus dječje paralize pronađen je u vodi iz kanalizacije koja je prikupljena još u aprilu, navodi se u uredbi koju je donijela guvernerka Hochul, što znači da je virus bio prisutan u državi i prije nego što je u julu otkriven slučaj iz okruga Rockland.

Poslije tog otkrića, njujorški zvaničnici počeli su da apeluju na nevakcinisane stanovnike da se vakcinišu protiv dječje paralize. Dok su ugroženi ljudi svih starosnih doba, virus prvenstveno pogađa djecu mlađu od tri godine.

Virus u nekim slučajevima izaziva neizliječivu paralizu, ali može da se spriječi pomoću vakcine koja je počela da se koristi 1955. godine. Ne postoji lijek za dečju paralizu. Tri doze vakcine pružaju skoro stoprocentni imunitet.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG