Linkovi

SAVJETNIK McMASTER: Nasilje u Virginiji potpada pod definiciju terorizma


Raymond McMaster, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost

Savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Raymond McMaster je u intervjuu za mrežu ABC, rekao da smrtonosno nasilje koje je izbilo na skupu bijelih rasista u Charlottesvilleu u državi Virginia „potpada pod definiciju terorizma i da je možda motivisano mržnjom i rasizmom”.

Američki sekretarijat za pravosuđe je otvorio istragu o napadu automobilom u kojem je stradala jedna osoba tokom protesta protiv demonstracija bjelačkih nacionalista i rasista u Charlottesvilleu. Devetnaest ljudi je tom prilikom ranjeno, dok su dvojica policajaca, koji su pratili nemire iz vazduha, poginula kad se njihov helikopter srušio.

Sekretar za pravosuđe Jeff Sessions je rekao: „Nasilje i ubistvo tokom napada u Charlottesvilleu su udar na srž američkog zakona i pravosuđa.” On je također rekao da ežse rasna netrpeljivost i mržnja ne mogu tolerisati.

Guverner Virginije Terry McAuliffe je proglasio vanredno stanje pošto je izbio sukob između bjelačkih demonstranata, odnosno nacionalista koji su nosili oklope i štitove kada su se okupili da protestuju zbog uklanjanja konfederativne statue i kontra demonstranata u Charlottesvilleu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG