Linkovi

SAVJETNIK McMASTER: Nasilje u Virginiji potpada pod definiciju terorizma


Raymond McMaster, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost
Raymond McMaster, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost

Savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Raymond McMaster je u intervjuu za mrežu ABC, rekao da smrtonosno nasilje koje je izbilo na skupu bijelih rasista u Charlottesvilleu u državi Virginia „potpada pod definiciju terorizma i da je možda motivisano mržnjom i rasizmom”.

Američki sekretarijat za pravosuđe je otvorio istragu o napadu automobilom u kojem je stradala jedna osoba tokom protesta protiv demonstracija bjelačkih nacionalista i rasista u Charlottesvilleu. Devetnaest ljudi je tom prilikom ranjeno, dok su dvojica policajaca, koji su pratili nemire iz vazduha, poginula kad se njihov helikopter srušio.

Sekretar za pravosuđe Jeff Sessions je rekao: „Nasilje i ubistvo tokom napada u Charlottesvilleu su udar na srž američkog zakona i pravosuđa.” On je također rekao da ežse rasna netrpeljivost i mržnja ne mogu tolerisati.

Guverner Virginije Terry McAuliffe je proglasio vanredno stanje pošto je izbio sukob između bjelačkih demonstranata, odnosno nacionalista koji su nosili oklope i štitove kada su se okupili da protestuju zbog uklanjanja konfederativne statue i kontra demonstranata u Charlottesvilleu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG