Linkovi

Uklonjena statua Roberta Leeja nakon 131 godinu


Uklanjanje statue Roberta Leeja u Richmondu u Virginiji.
Uklanjanje statue Roberta Leeja u Richmondu u Virginiji.

Statua Roberta E. Leeja, generala koji je predvodio trupe Konfederacije tokom građanskog rata u SAD-u 1860-ih godina, uklonjena je u srijedu ujutro sa svog istaknutog mjesta u gradu Richmondu u Virginiji na jugoistoku zemlje.

Uklanjanje bronzane statue Leeja na konju od 12 tona, visine 6,4 metra, dolazi nešto više od godinu dana nakon što je guverner Virginije Ralph Norman najavio planove da sruši statuu usred prosvjeda širom zemlje zbog smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je umro u policijskom pritvoru u Minnesoti. Floydova smrt izazvala je proteste koji su pozivali na društvenu i rasnu pravdu širom svijeta.

Guvernerove planove odgodilo je pregršt tužbi lokalnih stanovnika protiv uklanjanja statue. Vrhovni sud je prošle sedmice odbacio tužbe.

Statuta je podignut 1890. godine u glavnom gradu Virginije, koji je služio i kao glavni grad Konfederacije Američkih Država, koalicije od 11 južnih država koja se otcijepila od Sjedinjenih Država ubrzo nakon izbora Abrahama Lincolna za predsjednika. Konfederacije su se odvojile od SAD-a kako bi očuvale praksu porobljavanja crnaca.

Kritičari Leejevu statuu i statue drugih ličnosti Konfederacije smatraju simbolima rasizma i bijele nadmoći.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG