Linkovi

Virginia - jedna od američkih saveznih država koja bi mogla odlučiti ishod predsjedničkih izbora


Virginia je jedna od malog broja saveznih država koje bi mogle odlučiti o ishodu američke predsjedničke utrke između republikanca Donalda Trumpa I demokate Hillary Clinton. Virginia I ostale takozvane ključne savezne države privlače veliku pažnju kandidata I političkih aktivista dok se bliži izborni dan. Naš novinar Jim Malone je proveo neko vrijeme u Virginiji I poslao sljedeći izvještaj.

Istorijsko mjesto Leesburg u Virginiji je mjesto gdje na svakom ćošku možete vidjeti dio prošlosti, čak I ako su neka sjećanja I do danas bolna. Leesburg ima izgled stare Virginije, južne savezne države koja je decenijama glasala za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima Ali ona se mijenja I u toku je dramatična transformacija koja također mijenja I politički izgled te savezne države, kaže Craig Green.

Sve su ovo ovdje bila otvorena polja, a sada tu možete vidjeti velike prodavnice I stambene zgrade. Centri sa podacima su svugdje oko nas, kaže Green, koji je demokratski aktivista u oblasti Loudon, dijelu sjeverne Virginije koji je transformiran rastom visokothenološke industrije I prilivom visoko kvalificiranih radnika iz inostranstva. On kaže da je promjena demografije podsticaj za demokrate, a izazov za republikanca Donalda Trumpa.

Ovaj vikend sam u razgovorima čuo uglavnom istu stvar gdje ljudi kažu A, taj Trump, nema šanse da glasam za njega, priča Craig Green.

Software inžinjer I demokrata Sri Amudhanar je iz Indije emigrirao prije gotovo 30 godina. On kaže da sve veća imigrantska populacija te savezne države ima ogroman politički efekat.

Oni daju zakletvu kada postanu američki državljani I to je veoma svečan proces. Svi smo kroz njega prošli I on nas veoma čvrsto veže za Ameriku, za njene vrijednosti, a jedna od njih je da je svako jednak, kaže Sri Amudhanar.

Usprkos demokrafskm promjenama, Donald Trump ozbiljno nastoji pridobiti Virginiju, I dosta pristalica je izašlo na jedno nedavno okupljanje.

Što je jako važno je da je ovo jedan od velikih pokreta svih vremena, I moramo ga dovršiti, rekao je Trump.

Njegov moto da će Ameriku ponovo učiniti jakom imao je odjeka kod biznismena iz Leesburga Bryana Crosswhitea.

On ima odjeka jer govori bez uvijanja. On govori istinu bez obzira da li vam se to sviđa ili ne. On će vam reći ono što misli, kaže Crosswhite.

Ovaj dio je prije više od 150 godina bio epicentar američkog građanskog rata. Danas je to bojno polje drugačije vrste. Virginia je savezna država u tranziciji, I sve raznolikija populacija ispisuje novo poglavlje u američkoj priči koja se stalno mijenja.

XS
SM
MD
LG