Linkovi

Dvoje mrtvih pet ranjenih u pucnjavi poslije maturske proslave u Virdžiniji


Građani bježe dok policija pristiže na lice mjesta poslije pucnjave u Ričmondu, u Virdžiniji (Foto: John Willard via AP)
Građani bježe dok policija pristiže na lice mjesta poslije pucnjave u Ričmondu, u Virdžiniji (Foto: John Willard via AP)

Muškarac naoružan sa četiri pištolja ubio je dvije osobe i ranio pet kada je u utorak pucao na masu ispred maturalne ceremonije u Virdžiniji, saopštila je policija.

Sedam osoba povrijeđeno je u pucnjavi u centru Ričmonda, glavnog grada Virdžinije, poslije jedne srednjoškolske maturske proslave, saopštili su policijski i školski zvaničnici. Dvije od tri osobe koje su zadobile povrede opasne po život su podlegle.

Policija je saopštila da je uhapsila jednog osumnjičenog, 19-godišnjeg mladića koji je poznavao jednu od žrtava i pucao na njega usred gomile koja je upravo izašla sa ceremonije otvaranja Hugenotske srednje škole u pozorištu u kampusu Univerziteta Virginia Commonwealth.

Dvoje osumnjičenih je u pritvoru poslije incidenta, saopštio je na konferenciji za novinare šef policije Ričmonda Rik Edvards.

Edvards je naveo da su policajci, koji su bili u zgradi pozorišta, čuli pucnjavu i obavijestili kolege koje su bile ispred i koji su pronašle više žrtava. Policija je saopštila da vjeruje da nema prijetnji po zajednicu.

"Uradićemo sve što možemo da odgovorne pojedince privedemo pravdi. Ovo ne bi trebalo nigdje da se događa", rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Levar Stoni.

Uz sedmoro povrijeđenih u pucnjavi, još dvoje je primljeno u lokalne bolnice sa drugim povredama, saopštio je Edvards.

Na vebsajtu državnih škola Ričmonda objavljeno je da se pucnjava dogodila u Monro parku, koji se nalazi preko puta pozorišta i uz kampus Univerziteta Komonvelta Virdžinije, poslije ceremonije uručivanja diploma maturantima srednje škole Hjugenou.

Državna policija upozorila je građane da izbjegavaju područje u kojem je došlo do pucnjave.

Jedan član školskog odbora rekao je za lokalne medije da su maturanti i drugi učesnici ceremonije izlazili iz pozorišta kada su čuli oko 20 uzastopnih hitaca, i da je to "navelo stotine osoba da se vrate u zgradu da bi pobjegle od pucnjave" što se "pretvorilo u stampedo".

Iz školskog okrug Ričmonda saopšteno je da je druga maturska proslava, zakazana za utorak, otkazana iz predsostrožnosti i da će škole biti zatvorene u srijedu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG