Linkovi

Vinko Martinović Štela uhapšen u BiH


Arhiv - Vinko Martinović Štela u sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Arhiv - Vinko Martinović Štela u sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Vinko Martinović Štela, za kojim je bila raspisana međunarodna crvena potjernica iz Hrvatske, uhapšen je u srijedu na jugu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). 

“Pripadnici SIPA-e su uhapsili Vinka Martinovića Štelu danas u Mostaru, na osnovu naloga Suda BiH koji je izdat po osnovu međunarodne potjernice iz Hrvatske, a u vezi sa ubistvom Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine”, izjavila je za RSE portparolka SIPA-e Jelena Miovčić.

Miovčić je za RSE navela da će uhapšeni biti sproveden u prostorije SIPA-e na obradu, a nakon toga predat u nadležnost Suda BiH, koji će dalje odlučivati u postupku po potjernici iz Hrvatske.

Vinko Martinović je 2016. godine, svega nekoliko minuta prije objave nepravosnažne presude išetao iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda, a potom i pobjegao iz Hrvatske. Martinović, koji ima i državljanstvo BiH, od tada je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

U četvrtom ponovljenom suđenju Štela je 2016. godine nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora. Suoptuženi Dragan Raspudić zvani Guja osuđen je na sedam godina zatvora.

U oktobru 2020. godine Vrhovni sud u Hrvatskoj donio je presudu kojom je kazna zatvora povećana na deset godina.

Vinku Martinoviću Šteli je, prema presudi, dokazana krivica da je sa pripadnicima svoje jedinice, u martu 1996. godine, upao u stan Jasmine Đukić u zapadnom dijelu Mostara. Vlasnica je potom ubijena kako bi se domogli stana, a nekretnina je kasnije prodana.

Martinović je i pred Haškim tribunalom osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Nakon odslužene dvije trećine kazne 2012. godine je izašao iz talijanskog zatvora.

Dva mjeseca kasnije uhapšen je i ponovno pritvoren zbog ubistva u Mostaru.

XS
SM
MD
LG