Linkovi

Sud u Vijetnamu osudio novinare zbog ‘antidržavne propagande’


 Phạm Chí Dũng
Phạm Chí Dũng

Sud u Vijetnamu osudio je u utorak trojicu nezavisnih novinara poznatih po kritikama vlasti na između 11 i 15 godina zatvora, nakon što ih je proglasio krivima za širenje ‘protivdržavne propagande’, javila je agencija Reuters.

Pam Či Dung, Ngujen Tuong Thuj i Le Huu Min Tuan osuđeni su zbog "kreiranja, čuvanja, širenja informacija, materijala, predmeta u svrhu suprotstavljanja državi" rečeno je na jednodnevnom suđenju u gradu Ho Ši Minu odnosno Hanoju.

Dung je 2014. osnovao Nezavisno udruženje novinara Vijetnama za koje je policija rekla da je tražilo promjenu režima.

Uprkos opsežnoj ekonomskoj reformi i sve većoj otvorenosti za društvene promjene, vladajuća vijetnamska Komunistička partija zadržava strogu medijsku cenzuru i malo toleriše kritike.

Stranka je, pod vodstvom 76-godišnjeg Ngujen Pu Tronga, pojačala suzbijanje neslaganja uoči svog petogodišnjeg kongresa koji će se održati kasnije u januaru.

Dung je dobio kaznu zatvora od 15 godina, a Tuj i Tuan po 11 godina.

Pisali su tekstove kako bi "iskrivili i uvrijedili narodnu administraciju, narušavajući interese Komunističke partije Vijetnama i države", navodi se u saopšenju ministarstva.

"To su posebno opasne aktivnosti koje bi, ako se ne zaustave, mogle naštetiti nacionalnoj sigurnosti", kaže se u saopštenju.

Amnesty International (AI) rekao je da presuda naglašava negativan odnos vlade prema slobodnim medijima, posebno uoči kongresa Komunističke partije .

"Čak i prema vlastitim duboko represivnim standardima, ozbiljnost kazni pokazuje dubinu do koje su došli vijetnamski cenzori", rekla je zamjenica regionalnog direktora AI Emerlynne Gil.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG