Linkovi

U Vijetnamu registrovana mješavina britanskog i indijskog soja koronavirusa


Centar Hanoja, Vijetnam
Centar Hanoja, Vijetnam

U Vijetnamu je registrovana nova varijanta koronavirusa - mješavina indijskog i birtanskog soja - koja se veoma brzo širi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Vijetnam je prošle godine uspješno obustavo širenje infekcije, ali sada je broj oboljelih ponovo u porastu. Registrovano je 6.856 zaraženih i 47 umrlih.

"Otkrivena je nova varijanta virusa koja kombinuje karakteristike sojeva pronađenih u Velikoj Britaniji i Indiji i veoma je opasna", rekao je ministar zdravlja Ngujen Tan Long.

Long je dodao da se nova mutacija brže prenosi i tako objasnio zašto se u pojedinim dijelovima Vijetnama povećava broj oboljelih.​

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) do sada je registrovala četiri varijante koronavirusa: indijsku, britansku, južnoafričku i brazilsku.

"Za sada nismo uradili procjenu soja otkrivenog u Vijentamu i radimo na tome", rekla je Marija Van Kerkove iz WHO.

Ministarstvo zdravlja Vijetnama saopštilo je da radi na nabavci 10 miliona vakcina iz programa Covax, kao i dodatnih 20 miliona Pfizerovih i 40 miliona ruskih vakcina.

Vijetnam ima oko 98 miiona stanovnika i do sada je dobio samo 2,9 miliona doza vakcina, a želi da ove godine obezbijedi 150 miiliona doza.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG