Linkovi

Muškarac u Vijetnamu osuđen na zatvor jer je širio koronavirus


Ho Ši Min, Vijetnam.
Ho Ši Min, Vijetnam.

Jedan muškarac osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu u Vijetnamu jer je prekršio karantin i zarazio nekoliko drugih ljudi koronavirusom.

Dvadesetosmogodišnji Le Van Tri je osuđen da je "širio opasnu zaraznu bolest".

"Putovao je u provinciju Ca Mau iz Ho Ši Mina i prekršio 21-dnevni karantin. Zarazio je osam osoba, od kojih je jedna umrla poslije mjesec dana liječenja", prenose mediji u Vijentamu.

Provincija Ca Mau je, od početka pandemije, prijavila samo 191 slučaj zaraze i dva smrtna slučaja, mnogo više nego grad Ho Ši Min sa 260.000 zaraženih i više od 10 hiljada umrlih.

Vijentam je bio jedna od zemalja koja se uspješno borila sa pandemijom zahvaljujući masovnom testiranju, praćenju kontakata zaraženih i strogom karantinu. Ali, situacije se pogoršava od aprila kada su se ponovo pojavila neka žarišta.

Većina od 536.000 zaraženih i 13.185 umrlih, registrovana je u proteklih nekoliko mjeseci.

Zbog kršenja pravila karantina, na zatvorske kazne od godinu i po i dvije godine osuđene su još dvije osobe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG