Linkovi

Vijeće ministara ipak odobrilo ulazak Palestincima u BiH


Vijeće ministara BiH. (Izvor: BIRN BiH)
Vijeće ministara BiH. (Izvor: BIRN BiH)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasno 19. novembra "Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju ove institucije.

U saopštenju se navodi da je na ovaj način omogućen je olakšani ulazak u BiH za 30 osoba koji su srodnici državljana BiH, a evakuirani su zajedno s državljanima BiH iz Pojasa Gaze.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavit će Graničnoj policiji BiH spisak 30 osoba koji uz osobne sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza 'Međunarodni aerodrom Sarajevo'", navodi se u saopštenju.

Ranije je saopćeno kako je, navodi se, za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuirani iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala zrakoplov i snosit će troškove njihovog boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić izjavio je za RSE kako još nema potvrđenih informacija o terminu dolaska Palestinaca u Bosnu i Hercegovinu.

"Radimo sve u vezi njihovih karata i ostalog oko njihove evakuacije", rekao je Subašić.

Kako je RSE pisao, prethodnog dana nije doneta ova odluka o odobrenju uslaska u BiH jer nije bilo kvoruma, odnosno nije bilo ministara iz reda jednog od tri konstitutivna naroda.

Inače, državljani Bosne i Hercegovine i njihovi srodnici koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah i izaći iz Gaze nalaze se u glavnom egipatskom gradu Kairu.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na Facebooku je napisao 18. novembra da je BiH uspjela izvesti sve svoje građane iz Gaze.

Hamas, grupa koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označile terorističkom, napala je Izrael 7. oktobra. U napadu je ubijeno 1.200 osoba, a 200 uzeto za taoce.

Izrael je uzvratio blokiranjem Pojasa Gaze i napadima u kojima je ubijeno preko 12.000 osoba, kako navodi Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG