Linkovi

BiH kreće u milionsku isplatu odštete austrijskom Strabagu


Vijeće minsitara BiH: Odmah realizirati konačnu odluku Stalnog arbitražnog suda u Hagu
Vijeće minsitara BiH: Odmah realizirati konačnu odluku Stalnog arbitražnog suda u Hagu

Državni nivo vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) najavljuje da kreće realizaciju isplate teške najmanje dva miliona konvertibilnih maraka (KM) austrijskoj kompaniji Strabag AG, zbog toga što nije uvedena u posao gradnje mosta na Svilaju.

Kamen temeljac za izgradnju mosta na Svilaju, koji treba preko Save povezati BiH i Hrvatsku, polagan je dva puta unazad godinu dana.

„Ovaj most se nalazi na jednom od najvažnijih panevropskih koridora, koji će BiH povezati sa susjednom prijateljskom Hrvatskom, ali i sa Budimpeštom i sa kompletnom srednjom Evropom i komplet Evropom”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prilikom drugog polaganja kamena temeljca.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara, dogovoreno je da će državne institucije početi realizaciju odluke Stalnog arbitražnog suda u Hagu u dijelu koji se odnosi na glavni dug i kamatu prema austrijskom Strabagu.

Strabagu je potrebno isplatiti oko 910 hiljada eura uz zateznu kamatu koja po danu iznosi 193,5 eura. Istovremeno, BiH je naloženo da plati i oko 360.000 eura na ime pravnih i drugih troškova koje Strabag uplatio u postupku.

Izgradnju mosta finansiraju Hrvatska i BiH. Iako je Strabag 2011. godine pobijedio na tenderu za izgradnju mosta na Svilaju, on nije preciziranom roku uveden u posao. Hrvatska je isplatila odštetu vansudskom nagodbom.

U narednim godinama raspisano je nekoliko tendera za gradnju mosta. U konačnici gradnja je pripala hrvatskoj kompaniji Viadukt i Hering iz Širokog Brijega.

Vijeće ministara je ranije izdalo nalog Ministarstvu prometa i komunikacija te Pravobranilaštvu BiH da na miran način riješe spor, ali do toga nije došlo.

Iako je Tužilaštvo BiH o ovom slučaju pokrenulo istragu, do podizanja optužnice nije došlo. Iz Vijeća ministara je saopćeno da će kompletna dokumentacija vezana za ovaj arbitražni postupak biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Ovo nije jedini međunarodni postupak koji se vodi protiv BiH.

Arbitražni postupci protiv BiH (Screenshot dokumenta Pravobranilaštva BiH)
Arbitražni postupci protiv BiH (Screenshot dokumenta Pravobranilaštva BiH)

Dva spora vrijedna blizu 1,5 milijardi KM vode se pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu.

Novac potražuje Elektrogospodarstvo Slovenije – Razvoj in inžinjering, te još jedna slovenačka kompanija – Viaduct iz Portoroža. Elektrogospodarstvo Slovenije je pokrenulo postupak zbog prijeratnog ulaganja u Termoelektranu Ugljevik i neisporučivanja struje.

Potražnja Viaducta iz Portoroža se odnosi zbog toga što nisu ispunjene obaveze iz koncesionog ugovora o gradnji hidroelektrana na Vrbasu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG