Linkovi

Vijeće ministara: Političari ne smiju imati prednost nad vatrogasnim i vozilima hitne pomoći


Sjednica Vijeća ministara održana u petak
Sjednica Vijeća ministara održana u petak

Političari u službenim vozilima ne smiju imati prvenstvo prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima, a što je trenutni slučaj, zaključak je današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

Vijeće ministara zahtijeva da Ministarstvo komunikacija i prometa u narednih sedam dana dostavi mišljenje u cilju regulisanja postojećih propisa na način da vatrogasna i vozila hitne pomoći imaju prednost u odnosu na sva druga vozila.

Prema trenutnom Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, vozila pod pratnjom u kojima se vozaju funkcioneri imaju prioritet prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima.

Ovaj problem u Parlamentu BiH je pokrenuo poslanik Damir Arnaut, rekavši da političari sa kojima je razgovarao nisu znali za tu privilegiju. Dodao je da to vjerovatno prepisano od neke zemlje i da je propise neophodno mijenjati.

Na propise se ranije osvrnula i Direkcija za evropske integracije, navodeći da u zemljama članicama Evropske unije političari u vozilima pod pratnjom nemaju prioritet nad vatrogasnim i vozilima hitne pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG