Linkovi

Više od stotinu poginulih u tornadu koji je razorio grad Joplin u Missouriju


Više od stotinu poginulih u tornadu koji je razorio grad Joplin u Missouriju
Više od stotinu poginulih u tornadu koji je razorio grad Joplin u Missouriju

Drugog dana nakon tornada i dalje se traga za žrtvama - Predsjednik Obama poručio iz Londona da će u nedjelju obići pogođeno područje

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će otputovati u grad Joplin, u saveznoj državi Missouri, u nedjelju kako bi obišao područja pogođena razornim tornadom u kojem je život izgubilo više od stotinu ljudi. Tijekom posjete Londonu predsjednik Obama obećao je da će intervenirati svim raspoloživim sredstvima savezne vlade kako bi se pomoglo žrtvama da se oporave i obnove porušene domove. Inače, radi se o najtragičnijem pojedinačnom tornado u Sjedinjenim Državama u gotovo 60 godina.

Tornado je pogodio Joplin u nedjelju pred večer, a sirene su dale građanima 24 minute vremena da potraže sklonište. U tijeku je potraga za preživjelima i žrtvama, a prema izjavi tamošnjeg guvernera iz ruševina je živo izvučeno najmanje 17 osoba. Joplin je grad od 50 tisuća ljudi nekih 200-njak kilometara južno od Kansas Citya. Bolnica St. John’s u Joplinu bila je u potpunosti evakuirana prije nego li je tornado stigao do nje. Vjetrovi brzine preko 300 kilometara na sat porazbijali su gotovo svaki prozor na bolnici, a krov je otrgnut. Jedan građanin kaže: “U jednom trenutku jedva da je padala kiša. U sljedećem - čitav svijet se preokrenuo.”

Guverner Missourija priglasio je izvanredno stanje i aktivirao Nacionalnu gardu. I druga obližnja područja pogođena su razornim tornadima u kojima je poginula najmanje jedna osoba, a meteorolozi kažu da opasnost još nije prošla. “Mnoga područja bit će opetovano pogođena vremenskim neprilikama sljedećih nekoliko dana.”, kaže jedan meteorolog. U travnju je u Sjedinjenim Državama zabilježeno 875 tornada koji su usmrtili 361 osobu.

XS
SM
MD
LG