Linkovi

Interaktivni video pomaže vojnicima koji pate od post-traumatskog stresa


 A U.S. Special Forces Soldier
A U.S. Special Forces Soldier

Vojnici često imaju problema da se ponovo prilagode svakodnevnom životu, i prolaze kroz ekstremnu anksioznost koja nekada može voditi i ka samoubistvu.

Vojnici širom svijeta koji se bore u ratnim zonama se često suočavaju sa sličnim problemima kada se vrate kući, nastojeći da se vrate normalnom životu. Oni često imaju problema da se ponovo prilagode svakodnevnom životu, i prolaze kroz ekstremnu anksioznost poznatu kao post-traumatski stres, koji nekada može voditi i ka samoubistvu. Psihološko savjetovanje može pomoći, kao i mnogi interaktivni videi stvoreni da pomognu vojnicima da se udalje od stresa borbenih aktivnosti. Novinarka Glasa Amerike Deborah Block nam predstavlja jedan video koji pomaže američkim vojnicima koji se vraćaju iz ratova.

Vojni veteran Robert Menendez ovaj scenario zna isuviše dobro. Video simulacija mu vraća sjećanja na borbe u Iraku i Afganistanu.

Uvijek imam snove o određenim stvarima koje su se desile tokom služenja, osobito mog posljednjeg, i koje se vežu sa druge ljude koje smo izgubili, kaže Robert Menendez.

Kao i glumac na videu, Menendez se često osjećao ljut, osjećao je anksioznost, postao je udaljen od obitelji i prijatelja.

Samo bih se povjerio ljudima sa kojima sam se lagodno osjećao, koji su možda iskusili i prolazili kroz istu stvar, priča Robert.

Jedan prijatelj iz vojske je preporučio ovaj besplatni interaktivni video nazvan The War Inside, rat iznutra. On dramatizira različita scenarija sa izazovima prilikom povratka kući nakon borbi. Menendez se identificirao sa jednim vojnikom koji je prolazio kroz post traumatski stres koji nastoji shvatiti i kontrolirati svoje ponašanje.

Mislim da mi je, kada sam priznao da imam problem, to pomoglo da se sa njim nosim, kaže Menendez.

The War Inside je producirala kompanija Will Interactive. Sharon Sloane, osnivačica kompanije, kaže da se scenariji zasnivaju na pričama iz stvarnog života.

Mislim da je veoma važno nekome dati nešto što mogu koristiti u privatnosti vlastitog doma, kada se zaista mogu suočiti sa svojim osjećanjima. To ljudima daje mogućnost da ekperimentiraju sa izborom kojeg možete napraviti kako bi ste kontrolirali određenu situaciju, objašnjava Sharon Sloane.

Taj izbor je u obliku pitanja koja se pojavljuju na ekranu tokom scena i korisnici onda mogu razmisliti na koji bi način reagirali. Menendez kaže da će, u zavisnosti od odgovora kojeg izabere, ishod biti drugačiji.

Govori vam šta bi se moglo desiti, i šta bi se moglo desiti ako odlučite drugačije. Ja sam počeo isprobavati svaku pojedinačnu reakciju, i neki ishodi su bili bolji od drugih, kaže Menendez.

The War Inside je vidjelo na desetine hiljada vojnika, pojedinačno ili u grupama. To je učinkovito oruđe, kaže psihijatar Elspeth Cameron Ritchie, umirovljena vojna poručnica.

Ponekad to odražava njihova iskustva iz rata, koja su realistična. To ih vraća u Irak, ali im zaokuplja pažnju, kaže Elspeth Cameron.

Iako se Menedez još uvijek bori sa post traumatskim stresom, on kaže da mu je video pomogao da se otvori članovima obitelji i prijateljima, i da kontrolira svoju ljutnju.

Ako me neko negdje pozove, a ja ne želim ići, i ako me ponovo upitaju, ja kažem da ne želim ići. Umjesto da im u lice zalupim vrata, ja kažem da mi je žao, kaže Menendez.

Iako nijedan video ne može izbrisati traumu sukoba, The War Inside pomaže da se olakšaju efekti koji ostaju nakon borbi.
Interaktivni video pomaže vojnicima koji pate od post-traumatskog stresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
XS
SM
MD
LG