Linkovi

Video-genetikom protiv piratiziranja filmova


La chancellière allemande Angela Merkel et le secrétaire d'Etat John Kerry s'adressant à la presse à Berlin, le 26 février 2013.
La chancellière allemande Angela Merkel et le secrétaire d'Etat John Kerry s'adressant à la presse à Berlin, le 26 février 2013.

Ilegalna prodaja DVD-ova i 'downloadanje' filmova s internetskih sajtova košta Sjedinjene Države i do 20 milijardi dolara godišnje u neostvarenoj prodaji, radnim mjestima, nadnicama i porezima

Ilegalna prodaja DVD-ova i 'downloadanje' filmova s internetskih sajtova košta Sjedinjene Države i do 20 milijardi dolara godišnje u neostvarenoj prodaji, radnim mjestima, nadnicama i porezima, pokazuje jedna nedavna studija. No, snagama zakona sad se nudi jedno novo high-tech pomagalo za pronalaženje potencijalnih video pirata.

Science-fiction triler Avatar bio je najveći financijski uspjeh u kinima diljem svijeta 2010. Njegov autor, redatelj James Cameron smatrao je da će 3-D format učiniti taj film nedohvatnim video piratima. No, prevario se. S više od 16 milijuna ilegalnih downloadanja, Avatar je bio najviše piratiziran film prošle godine.

Premda si nije za cilj postavio borbu protiv video kriminala, znanstvenik Alex Bronstein, sa Sveučilišta Tel Aviv, radio je na rješavanju problema. Njegova metoda detektiranja piratiziranih video snimaka oponaša tehnologiju koja se koristi za kartografiranje ljudskog genoma.

Ideja je, kaže Bronstein, da se video predstavi kroz nizove slova preko vizuelnog alfabeta, te da se nađu zajednički podnizovi u različitim nizovima, baš kao i kod mapiranja genoma.

A, evo kako to funkcionira: Završeni film ili video-klip bi se provukao kroz nevidljivu rešetku koja bi video zapise pretvorila u serije brojeva, davši mu tako jedinstveni 'genetski kod'. Metoda se zove video-sparivanje. Kad je jednom film tako sekvencioniran, producenti i vlasnici autorskog prava mogu skenirati Internet u potrazi za ilegalnim downloadanjima.

Bronstein kaže da je metoda efikasna čak i kad se promijene neke osobine izvorne snimke, poput boje ili rezolucije, ili se dodaju reklame ili se neke scene izrežu iz filma: "Možete snimiti video svojom vlastitom kamerom s filmskog ekrana u kinu, a ipak će rezultirajući genetski kod snimljenog odsječka biti vrlo sličan onome što je sadržao originalni video," kaže Bronstein.

Inspekcija velikih baza video snimaka u potrazi za ilegalnim kopijama, napravljenim u više raznih formata, zahtijeva mnogo vremena i rada. Bronstein kaže da video-sparivanje automatizira proces s mnogo većom točnošću. To znači da ilegalni web sajtovi mogu biti brzo identificirani i zatvoreni.

Korištenjem video-sparivanja, redatelj Avatara James Cameron mogao bi osigurati da njegov slijedeći hit na bude na vrhu popisa najviše piratiziranih filmova.

XS
SM
MD
LG