Linkovi

Opasne video igrice


Opasne video igrice
Opasne video igrice

Ako se vaše dijete previše bavi video igrama, jedno novo istraživanje moglo bi da poveća vašu zabrinutost. Ta studija nagovještava da bi savjetovanje sa psihologom moglo pomogne, ako mislite da postoji problem.

Djeca za koju se smatra da su opsjednuta igranjem video igara mogu da postanu zavisna od njih i pokažu znakove mentalnog oboljenja, sudeći prema rezultatima nove studije objavljene u časopisu Pedijatrija. Medjunarodni tim istraživača pratio je oko 3 hiljade učenika osnovnih i srednjih škola tokom dvije godine i ustanovio da su najveće probleme imali oni koji su najviše vremena igrali igrice. Doktor Michael Manos nije učestvovao u studiji, ali je upoznat sa problemom, kao psiholog u Dječijoj bolnici klivlendske klinike:

- Ono što su ustanovili, a to je prva takva studija, jeste da su djeca koja su ušla u patološko igranje, povećala nivo svoje depresije, nervoze i socijalne fobije. A, kada je prestalo patološko igranje igrica, depresija, razdražljivost i socijalna fobija su opale.

Istraživači su djecu za koju su smatrali da su zavisna od igrica nazvali patološkim igračima. Ta grupa igrala je video igrice oko 31 sat nedjeljno u poredjenju sa njihovim vršnjacima koji su prosječno igrali oko 19 sati nedjeljno. Kada su te dvije grupe uporedjene, studija je ustanovila da su djeca u prvoj kategoriji imala više šanse za pate od socijalne fobije. Studija je takodje ustanovila da su djeca koja su bila impulsivnija i manje komotna u kontaktu sa ostalom djecom, trošila više vremena na video igrice, kaže doktor Manos:

- Logično je da će dijete koje je depresivno i nervozno željeti da igra igrice jer je to bezbjedno mjesto i može da ih oslobodi simptoma depresije i nervoze.

Ali studija je ustanovila da odvikavanje djece od igrica umanjuje depresiju i druge simptome, nastavlja on:

- Jedino što možete da uradite je da djetetu ograničite vrijeme igranja. Djeca koja su patološki igrači će da se opiru i zato će roditeljima možda biti potrebna pomoć profesionalaca za mentalno zdravlje.

Američko udruženje pedijatara preporučuje ograničavanje mladjoj djeci igranje video igara, korišćenje kompjutera ili gledanje televizije na sat vremena dnevno. Za srednjoškolce se preporučuje samo dva sata dnevno. Udruženje proizvodjača software-a za zabavu saopštilo je da se ne slaže sa rezultatima studije i nazvalo je nepotpunom.

XS
SM
MD
LG