Linkovi

Odrzana jedina debata Biden - Ryan


Vice President Joe Biden (l) and Republican vice presidential nominee Rep. Paul Ryan of Wisconsin shake hands before the vice presidential debate at Centre College, in Danville, Kentucky, Oct. 11, 2012.
Vice President Joe Biden (l) and Republican vice presidential nominee Rep. Paul Ryan of Wisconsin shake hands before the vice presidential debate at Centre College, in Danville, Kentucky, Oct. 11, 2012.
Potpredsjednički kandidati Joseph Biden i Paul Ryan odrzali su u cetvrtak navecer svoju jedinu predizbornu debatu ,dok istraživanja pokazuju da američka izborna trka postaje sve neizvjesnija.

Debatu, koja je održana na jednom malom koledžu u saveznoj državi Kentucky, obiljezila je oštra rasprava o nacionalnoj sigurnosti, ekonomskoj politici, porezima i zdravstvenoj zaštiti.

Trenutni podpredsjednik Sjedinjenih drzava, Joe Biden, zatražio je od republikanaca u Kongresu, uključujući i kongresmena i kandidata Ryana, da se “uklone u stranu ” i dopuste Obaminoj administraciji da popravi ekonomsku situaciju. Podpredsjednik je republikance okrivio za recesiju.

“Govore o ovoj velikoj recesiji kao o nečemu što je palo s neba. “O bože odakle je došla?”. Došla je od ovog čovjeka koji je glasao da se troškovi dva rata stave na kreditnu karticu”, poručio je potpredsjednik.

Republikanski kandidat uzvratio je podsjećanjem da su predsjednik Barack Obama i demokrate u Kongresu imale potpunu kontrolu 2008 koja im je omogućavala da urade sve što žele. Također je naglasio da je administracija saopcila Amerikancima da će, ukoliko se usvoji paket stimulativnih mjera, biti zabilježen ekonomski rast od četiri posto, ali darast u stvarnosti iznosi samo 1, 3 posto.

Tokom rasprave o vanjskoj politici, gospodin Biden je prošlomjesečni napad u Benghaziju, u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji, nazvao tragedijom i obećao da neće biti ponovljene nikakve počinjene greške.

Paul Ryan je pak oštro napao Obaminu administraciju zbog neadekvatnih sigurnosnih mjera u Libiji i zato što joj su, kako je naveo, trebale dvije nedjelje da se prizna da je riječ o terorističkom napadu.

“Naš ambasador u Parizu ima odred marinaca koji ga čuvaju. Zar odred marinaca ne bi trebalo da čuva našeg ambasadora u Benghaziju, mjestu gdje smo znali da postoji naoružana ćelija Al Qaide”, upitao je gospodin Ryan.

Biden je pak ustvrdio da predsjednik nije bio obaviješten da konzulat želi dodatno obezbjeđenje.

Kada je riječ o Iranu, republikanski kandidat je naglasio da je islamska republika postala “drska” zato što administracija nema kredibilitet u pogledu pitanja iranskog nuklearnog programa. Uzvraćajući na kritike, gospodin Biden je kazao da su Sjedinjene Države uvele Iranu najoštrije moguće sankcije.

Oštra rasprava vodila se i u pogledu povlačenja trupa iz Afganistana i situacije u Siriji. Potpredsjednik je pozdravio suradnju Obamine administracije sa američkim saveznicima u pogledu vršenja pritiska na sirijskog predsjednika da se povuče s vlasti.

"Radimo ono što je potrebno kako bi identificirali one snage koje će omogućiti stabilnu vladu, a ne izazvati regionalni rast sunita i šiita, nakon pada Bashara al Assada”, istakao je Biden.

Njegov rival je rekao da je prošlo više od godine od kako je međunarodna zajednica počela da vrši pritisak, a Obama saopcio da bi sirijski predsjednik trebao otoco. Ryan je dodao da bi administracija trebala imati bolji plan koji bi omogućio da se lakše identificiraju sirijski saveznici, ali da je umjesto toga dozvolila pogibiju desetine hiljada ljudi i ulazak većeg broja stranih boraca u tu zemlju.

Večerašnja debata održana je u svjetlu rasta podrške republikanskom predsjedničkom kandidatu Mitt Romneyu nakon njegova odlučnog nastupa tokom prošlonedjeljne debate sa predsjednikom Obamom.
XS
SM
MD
LG